2000. DECEMBER

 

Kedves olvasók!

pákozdi.jpgHajni kalácsai híresek: minden karácsonykor süt egy halomra valót, s szétosztja a szívének kedves emberek között. Ez a szokása még abból az időből származik, amikor nem állt valami fényesen, de az ajándékozás öröméről nem akart lemondani. Hát foszlós kalácsokat kezdett sütni, édeset meg sósat mindenkinek a kedvére valót, szépen becsomagolta, s még karácsony délutánján útra kelt velük, hogy eljuttassa a címzetteknek.

Telt múlt az idő, nőtt a család meg a tennivaló, ezért Hajni két éve úgy gondolta, Milán fia elég nagy már ahhoz, hogy kísérletképpen rábízza az egyik kalács házhoz szállítását. Milán nagy sokára ért haza, csapzottan, kezében a kaláccsal. Végigjártam az egész Fillér utcát, de nem találtam meg őket mondta elkeseredetten, mert nagyon meg akart felelni a megbízatásnak. Jaj, kisfiam sóhajtott az anyja, nem csoda, mert a Forint utcában laknak. Így történt hogy, Milán egy életre megtanulta a különbséget a fillér meg a forint között, Hajni pedig óvatosabb lett az ajándékkihordás dolgában.

Az elmúlt évben párját és fiát együtt indította útnak a kalácsokkal, pontos utasítással, hogy ki kapjon sósat, ki édeset, s kinek jár hozzá még aprósütemény is. Röpke óra múlva jött is az első köszönőtelefon. És hogy ízlett az aprósütemény? kérdezte Hajni. Olyat nem kaptunk, de a kalács finom így a válasz. Csodálkoztunk, hogy idén édeset küldtél. Jaj esett kétségbe Hajnalka, a fiúk összekeverték. Mondanom sem kell, aznap a férfiak még tettek néhány kört, újabb és újabb kalácscsomagokkal, míg mind a rendeltetési helyére jutott.

Ismét közeledik a karácsony. Hajni már erősen töri a fejét, hogyan szervezze meg idén a“kalácskörutat”. Galambokra, postára bízza-e a küldeményt, avagy vegye ismét a saját kezébe? Mi a mienket, lapunk, ünnepi dupla számát a postára bízzuk. Ajándéksütemény is van benne, igaz, csak recept formájában. De csomagoltunk hozzá egy kis csokoládét, és még vagy száz ünnepi ételleírást. Nagy részüket lépésről lépésre fotókkal illusztrálva, s hogy megkönnyítsük Önöknek a választást, ezekből puzzle azaz összerakós módon a 108–109. oldalakon minden ünnepnapra több menü-összeállítást is készítettünk. Örülnénk, ha örülnének neki.

Békés ünnepeket, boldog új évezredet kívánok!

Pákozdi Judit