2000. JÚLIUS-AUGUSZTUS

MÚLTIDÉZŐ

Bartók és Kodály ünnepi vacsorája

MenükártyaA híres zeneszerzők Kodály Zoltán doktorrá avatását a Nemzeti Színházhoz nevű étteremben ünnepelték.

A két világhírű zeneszerző és zenetudós figyelme már a század elején a népzene felé fordult. Bartók Kodály segítségét és tanácsait elfogadva bejárta az ország legkülönbözőbb vidékeit, főleg Erdélyt és a szlovák nyelvterületeket. A gyűjtőmunka eredményeként 1906-ban kiadták közös népdalfeldolgozás-összeállításukat Magyar népdalok címmel. Ez az esztendő Kodálynak még külön is emlékezetes maradt: ebben az évben doktorált

 

A magyar népdal strófaszerkezete című disszertációjával az egyetemen.

Az ünnepi lakomára az Astoria Szállóval szemben lévő Business Center helyén a Szikszay Ferenc Nemzeti Színházhoz címzett éttermében került sor.

A még sehol nem publikált menükártya ételeiről hosszas nyomozás után kiderítettük, hogy a Jáva leves valójában javaleves volt, ami nem más, mint szárnyasból és marhahúsból főzött erőleves. A sült balatoni fogashoz a halat paprikás-borsos lisztben megforgatva sütötték ki és tartármártással szolgálták fel, míg a hangzatos ökörnyelv páczolva a főtt, füstölt nyelvvel azonos, amit vajas-fokhagymás parajjal tálaltak. A mészáros tokány ma is ismert fogás, ám kevés helyen készítik, ezért ezt választottuk Önöknek bemutatásra.

Mészáros tokány

               

Horváth Dezső