1999. MÁJUS

GASZTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOK

Vendégségben "Barátok közt"

Szőke Zoltán - a férfi a konyhában kezdődik

Szőke_Zoltán.JPG (20078 bytes)Berényi Miklós nem mindig játszik tiszta lapokkal. Kiszámíthatatlan. Akkor a legveszélyesebb, ha kedves és segítőkész. Él-hal a hatalomért, nem véletlen, hogy a nézők leginkább csak "magyar Jockey"-ként emlegetik.

Míg Miklós a kártyákat keveri zseniálisan, addig megszemélyesítője, Zoltán, az ételeket. És nem szakácskönyvből főz, inkább kísérletez. Ha nekilát - jobbára hétvégén van rá ideje -, megadja a módját: szertartásosan felveszi kötényét, bekapcsol valamilyen zenét, kikészít egy flaska jóféle vörösbort, és jöhet a "művészet". Ezzel nemcsak két csemetéjének és párjának okoz örömet, hanem barátainak is. Egyik emlékezetes "fellépése" volt, amikor a Barátok közt egyéves partiján vagy száz főre főzött gulyást, amit csakis az általa hozott pirospaprikával lehetett fűszerezni. Ezt hat éve kollégája, Farkas Ignác szállítja neki, s ha kell, Zoltán még vidékre is leutazik a jól bevált fűszerért. Nem rest utánajárni másnak sem: legutóbb vagy tíz üzletet is felkeresett, mire olyan palacsintasütőt kapott, amilyenre vágyott. Márpedig annak nagyon kézre állónak kell lennie, mert a kedvence a palacsinta. Ötven darabnál kevesebbnek neki sem lát. Tésztájába szódavíz helyett sört önt, dobálva süti, s mire végez, minimum tízet be is vág belőle, lehetőleg csokoládés nutellával megkenve! Még anyósánál, Zentán kedvelte meg ezt a változatot, aki jénaiba rétegezte a mogyorókrémes palacsintákat, tejszínnel leöntötte és "lerniben (sütőben) összerottyantotta".

Zoltánnál a főzés szeretete nem újkeletű: amikor szűk egy évtizede a főiskola után a Vajdaságból, pontosabban Újvidékről a zalaegerszegi színházhoz szegődött, a színészgarzonban, ahol feleségével lakott, komoly veszekedések tárgya volt, ki is főzzön. Ma inkább együtt serénykednek a konyhában, ugyanis Zoltán magáénak vallja azt a vajdasági mondást, miszerint a férfi a konyhában, és nem a hálószobában kezdődik. Bár az utóbbi is igen fontos - teszi hozzá mosolyogva.

Hűtőjében szalonna, parasztkolbász és savanyú káposzta, kamrájában bab és tárkony mindig van. Ha Önöknek is, máris elkészíthetik Szőke Zoltán kedvencét.

Tárkonyos húsos káposzta

 

Somorjai Tibor - éjjel főz

Somorjai Tibor.JPG (14609 bytes)Berényi Ákos igazi fekete bárány. Magányos, lázadó típus, nehéz elnyerni a bizalmát. Zenei és rajztehetség; s hogy a főzéshez is ért-e, sem a sorozatból, sem "civilben" nem derült még ki. Megszemélyesítőjét Tibort ugyanis nem irányítja a hasa, nem nagy kajás. Hangulatától függ, hogy mikor eszik. "Éjjeli bagoly" lévén többször előfordult vele, hogy hajnali két órakor jutott eszébe, kéne nassolni valami édeset. Elment hát a legközelebbi éjjel-nappaliba a hozzávalókért és nekilátott. A megy-gyes pitét, a kókuszos tekercset és a pudingot már rutinból készítette, s amikor a család reggel felébredt, ott volt a meglepetés.

Van úgy, hogy a színészjelölt hetekig üdítőn és szendvicseken él. Persze volt olyan is, amikor rendesen evett. Gyermekkorában minden nyáron anyai nagyanyjánál, Verőcén töltötte szünidejét, ahol a nagyi nap mint nap napfelkelte után megkérdezte, mi is legyen a reggeli, majd az ebéd; így kényeztette unokáját. Édesanyja sem bánt vele rosszabbul, fia kívánságára sokszor sütött sajtos húst: a karajszeleteket kiverte, kivajazott tepsibe tette, megsózta, megborsozta, majd tejföllel gazdagon meglocsolta. Jó sok reszelt sajttal beszórta és forró sütőben megsütötte. Tibor ezt nagyon szerette, ahogyan a göngyölt húst és a mákos gubát is. Utóbbiból édesanyja mindig sokat készített, s ha maradt is, másnapra garantáltan eltűnt. Apja és fia szinte harcban álltak érte: aki éjjel előbb ért ki a konyhába, felfalta az összeset.

 Göngyölt hús Ákos kedvére

Hargitai György