2000 SZEPTEMBER

A sörhas titka

r155.JPG (17881 bytes)

A sörhas titka

Az elmúlt évtizedekben a sör szerepe a gasztronómiában Magyarországon meglehetősen visszaszorult. Ez már csak azért is érthetetlen, mert a környező országok közül Ausztria, Szlovákia szakácsai előszeretettel használják az árpalevet főzéshez is, Németországban és Belgiumban pedig a sör kulináris szerepe egyenesen fontosabb a borénál. A magyarázat nemcsak abban fedezhető fel, hogy míg arrafelé nem igazán kiemelkedő a borkultúra, addig a magyar borok között számtalan kimagasló minőségűt találunk. Oka az is, hogy sokáig a hazai sörök kínálata úgyszólván csak az alsóerjesztésű, úgynevezett lager sörökre korlátozódott, amit a köznyelv világos sörökként hajlamos emlegetni.

Az is kétségtelen, hogy osztrigához sem könnyen juthatott a magyar állampolgár, melyhez – és ezt még a leghűségesebb borivók is elismerik – elsősorban a stout típusú sörök (Guinness vagy Murphy’s) illenek.
  Ugyancsak nehezen vitatható a sör elsőbbsége a csülökételek esetében, bár abban már megoszlanak a vélemények, hogy egy jó barna bak sör, vagy egy pilseni fogyasztása ajánlatosabb.
  Érdekes módon a sörök között is van olyan, amit aperitifnek is ajánlanak: ez a belga lambic, amit esetleg egy szűretlen búzasörrel pótolhatunk. A dolog érdekessége az, hogy voltaképpen valamennyi mértékletesen fogyasztott sör étvágyat csinál. Sokak szerint a sörhas “titka” nem az elfogyasztott ital, hanem az általa gerjesztett étvágy csillapításának következménye.
  Ha jól belegondolunk – ez így is lehet. Hiszen ki látott még olyat, hogy egy söröző társaság – mert sört végképp nem iszik az ember magában – ne enne, de legalábbis ne rágcsálna valamit. Amellett, hogy a sörkorcsolya finom falat is, szerepe hármas. Először is csillapítja a sör keltette étvágyat, másodszor segít az alkohol hatását csökkenteni, harmadszor pedig kedvet teremt az újabb sörök fogyasztásához. Ideális sörkorcsolya a csirkemájas zsíros kenyér, a libatepertő lilahagymával, de ki-próbálásra ajánlott a szalonnába göngyölt virsli is.
  Vannak persze ennél rafináltabb falatkák is. Ilyen a csehek kedvence, az utopenec, azaz a vízbefúlt. Ezt úgy készítjük el, hogy egy befőttes üvegbe kolbászkákat (itthon a debreceni a legjobb erre a célra) teszünk rengeteg karikákra vágott, sózott hagymával, majd felöntjük ötszázalékos ecettel. Néhány egész borsot és egy csipetnyi cukrot szórunk bele, és lezárjuk. Néhány nap elteltével, amikor a debreceni elkezd kifehéredni, az utopenec fogyasztható.
  Azonban vigyázat! Bármennyire finom is a sörkorcsolya, nem semlegesíti az alkohol hatását. Ezért azt tanácsoljuk, ha csak nem spontán baráti sörözésről van szó, tervezzük meg a sörök és korcsolyáik összhangját, készüljünk többféle sörrel és különféle enni- és rágcsálnivalóval és így nemcsak a beszélgetés lesz izgalmasabb, de különleges gasztronómiai élményt is szerezhetünk magunknak.

Kovács Gábor

Krumplis töpörtyűs pogácsa