2001. FEBRUÁR

Magyar módra

Az Évezred operabálja

opera.JPG (29317 bytes)Immáron hatodik éve rendezik meg az európai báli szezon egyik legrangosabb társadalmi eseményét, a Budapesti Operabált 2001. február 24-én, szombaton. Giuseppe Verdire, az operairodalom egyik legnagyobb óriására emlékezünk halálának 100. évfordulóján, így az ő műveinek felidézésre vállalkozik az Operabál. A vendégek a mantuai herceg udvarába fognak megérkezni. A műsor során többször is felcsendülnek a komponista hal-hatatlan operáinak híres dallamai.
A nyitótáncosok a Rigolettó báli zenéjére vonulnak be, csodálatos, a kort idéző rendeszánsz ruháikban, majd a Traviata dallamaira keringzőnek. Ebben az évben is a Gundel étterem vállalkozott rá, hogy a varázslatos dallamokhoz, és a színpompás látványhoz illő ízekkel elkápráztassa a “nagyérdeműt”. bál.JPG (35979 bytes)

Elsőként a vegyes ízelít lép színre. A házilag pácolt és vékonyan fölszeletelt lazac rózsa alakúra formálva kerül a tányérra. Mellette fogasterrin, amiben a névadó halat zsályával, petrezselyemmel és kaporral fűszerezik, citromlével ízesítik és lazaccsíkokkal töltve sütőben párolják. Hidegen szeletelve, egyfajta fűszeres majonézes mártás (Gribiche mártás) kíséretében tálalják. Ugyancsak sütőben párolják a honi szarvasgombával és tokaji aszúval gazdagított libamájat is. Hogy íze még teljesebb legyen, egy kevés majonézes zellersalátát kap körítésként. Mintegy megkoronázva az eddigieket, az ízelítő
de csak sorrendben utolsó fogása a házi pástétom. Gyöngytyúk és szarvas combjából, egy kis sertéstokával vagy szalonnával, valamint libamájjal készül, sok-sokféle fűszerrel. Pikáns gyümölcsös raguval (chutneyval) kínálják.

A főfogás a borjúkarajban sült parajos bélszínt vörösboros vadgombamártással körülöntve, zöldséges burgonyalasagne kíséretében kerül tálra.

Borjúkarajban sült parajos bélszín