2001. JÚLIUS

 

Kedves olvasók!

Pákozdi Judit főszerkesztőA cseresznyézés olyan mint a dupla vagy semmi játék. Ha az ember nekiesik egy tál kívánatos, piros, ropogós cseresznyének, akkor nagy esélye van a dupla nyerésre: azaz jót és sokat ehet.

Ha viszont elkezdi a szemeket egyenként kibontani, a harmadik kukac után valószínűleg elmegy a kedve az egésztől, azaz semmiféle élvezetben nem lesz része. A cseresznyével a magam részéről is hadilábon állok. Enni jó, néhány üveg befőtt is készülhet belőle, de egyébként nem nagyon lehet vele mit kezdeni. A mélyhűtés ugyan szóba jöhet, de a felengedett cseresznye igazán nem nagy gasztronómiai élmény. Nemrégiben viszont hallottam egy jó ötletet: ha a mélyhűtőből kivett cseresznyét vagy meggyet, amúgy fagyosan egy kevés konyakba áztatjuk, csodák csodájára eredeti “formáját hozza”. Díszítésre, gyümölcsrizsbe – krémekbe, extra sütemények töltelékébe – ha csak nem kifejezetten gyerekeknek szánjuk – kitűnő. Olvasztott fehér vagy fekete csokoládéba mártva pedig egészen parádés csemege.

A mélyhűtésről, – ki hinné – még mindig tanulhatunk valami újat. A bogyós gyümölcsöket például sokkal hasznosabb géppel, mint kézzel kimagozni, hogy a szemek ne roncsolódjanak szét, s értékes levük se folyjon el. Fagyasztás előtt az összes gyümölcsöt tanácsos hűtőszekrénybe tenni, és ha jól lehűlt, akkor hozzá látni a mélyhűtéshez, ezzel máris energiát spórolunk, mint ahogy azzal is, hogy a mélyhűtőt jó előre fagyasztófokozatra állítjuk. Így, ha a friss gyümölcsöt, zöldséget beletesszük, a már benne lévők szemernyit sem fognak felengedni. Előhűtés után a gyümölcsszemeket tálcára terítve tegyük a fagyasztó rekeszbe, és várjuk meg, míg egészen zörgősre fagynak. Csak ezután töltsük zacskókba, és felcédulázva rakjuk az alsó tárolórekeszekbe.

Még valami, amit szintén mostanában hallottam, s megszívlelendőnek tartok: azokat az zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket blansírozunk, azaz előfőzünk, inkább gőzön pároljuk meg, így a főzővízzel értékes vitaminjait és ásványi anyagait nem öntjük ki.

S ha már a dupla vagy semmivel kezdtem, hadd hívjam fel a figyelmüket – noha már biztosan látják –, ez egy dupla szám, amit dupla kedvvel, dupla mennyiségű recepttel, de nem dupla áron kínálunk Önöknek. Veszteségről itt tehát szó nem lehet.

Pákozdi Judit