GAZSTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOK
Schütz Ila
aki először analizálja, majd szintetizálja az ételeket
Schütz Ilában az a jó, hogy ő Schütz Ila, és senki máshoz nem
hasonlítható. Amolyan kettő az egyben: két rész komikában lakozik egy rész tragika,
s az egész együtt “ábrándos tekintetű komoly bohóccá” lényegül, ahogy,
Sztankay Ádám – akit sokan fiának hisznek –, írta róla a minap. Játéka éppen
ezért mindig eredeti és egyben utánozhatatlan. Most egy karakterszerepre készül
Herendi Gábor első filmes rendező Valami Amerika című filmjében.
Nyaralni megyek – mondja –, valahová a Duna mellé, a víz nélkül
elképzelhetetlen a nyaralás. Nyáron minden köny-nyebb: szívesebben főzőcskézek,
vagy csak kotyvasztok otthon valamit. Ha muszáj főzni, akkor ellenkezem. Ha kedvem van
hozzá, órákig lefoglal. Ez nagyjából mindenre igaz, de a főzésre s az evéssel
való ténykedésre feltétlenül. Merő kedvtelésből órákig el tudok pepecselni egy
salátával, s azon mesterkedem, hogy tök jó legyen. Húst viszont még soha életemben
nem tudtam jól megsütni. Nem vagyok mindennapos főző, a fiammal élek, néha
meg-meglepem valamivel. A barátnőm, aki rendszeresen vezet háztartást, felajánlotta,
hogy hétvégeken szívesen főz ránk is.
Akármilyen fura, gyerekkoromban kákabélűnek hívtak, vézna gyerek voltam. Ha valami
nem úgy történt, ahogyan szerintem kellett volna, képes voltam azzal büntetni a
szüleimet, hogy bezárkóztam a kamrába, és egy falatot sem nyeltem le.
Kétségbeestek. Mindennel megpróbáltak kicsalogatni.
Édesanyám hajdúsámsoni volt, s főztjében élveztük a hajdúsági ízeket,
megőrzött ízes, tájszólásával együtt. Édesapám Zalaegerszegről származott.
Imádta a zalai konyhát, a Dunántúl lágyabb fűszereit, tejfölösebb szaftjait. Ha
asztalon állt a leves vagy pörkölt, apám az első falat után sohasem hagyta
megjegyzés nélkül: ezt nálunk Zalában nem így... hanem, ezt meg ezt tettek bele.
Édesanyám kitartóan védte a maga igazát. Örök súrlódási felület volt köztük a
hajdúsági és zalai étkek mibenléte. Apám szívesen újított. Egy ízben, a
hatvanas-hetvenes években megérkezett a Szovjetunióból, kapribogyót vett elő a
zsebéből – csak néztünk – és a scsí receptjét. Szegény édesanyám sehogy sem
tudta elfogadni a cékla szerepváltozását. Neki az már csak savanyúság maradt. Némi
ellenérzéssel ugyan megfőzte a céklalevest, a scsít, de a cékla mirevalósága
ettől kezdve újabb ütközési pontot jelentett az életükben. 
Másképpen jól megértették egymást. Kötődésük szerelem volt az első látásra.
Anyám Debrecenből jött fel Pestre, szabás-varrást tanult. Egy este elment a moziba, s
az előcsarnokban az apám a szó szoros értelmében leszólította. Bár pedáns
vegyészmérnök volt, de az élet mindennapos dolgait kissé bohém módon élte meg. A
mozi után meghívta anyámat vacsorára, kimentek Óbudára egy kisvendéglőbe. Az este
jól sikerült, csak éppen a fizetésnél derült ki, hogy nem volt egy árva vas sem
nála. Anyám fizette ki a vacsorát. Apám korrekt úriember módjára felírta a
címét, hogy visszaadja a kölcsönt, de a következő találkozásnál már egyenest
Debrecenbe kísérte azzal a szándékkal, hogy megkérje a kezét.
Édesanyám ritkán ment el otthonról, egy alkalommal mégis három napra elutazott
Debrecenbe a nagymamához. Apám elkezdett komótosan főzni... Ahogy egy komoly
vegyészmérnökhöz illik, percre időre, centire tudta a pörkölt elkészítésének
mikéntjét, mennyi paprika jár bele, hány perc alatt puhul meg stb., mintha csak a
laboratóriumban a kémcsövei között lett volna. Ma sem tudom miért, még életemben
olyan rosszat nem ettem. Akkor hallottam először apámtól: hogy hiányzik az anyu! Nem
csoda, hiszen anyunak a kisujjában volt a “szakma” – tizenkét éves kora óta
főzött –, mert a nagymama korán kivette az iskolából, hogy segítsen a
háztartásban. A nagymama, akinek a húslevese laskatésztával olyan fölséges volt,
hogy azóta sem ettem ahhoz hasonlót. Engem anyám nem talált valami ügyesnek a
konyhában, nem szívesen vesződött a főzés tanítgatásával. Bezzeg a nővéremmel
sikere lett, ő remekül főz. Inkább a megalázó konyhai munkák: krumplipucolás,
paradicsompasszírozás, spenót, sóska vagy zöldborsó tisztítása maradt rám. Az is
megtörtént, hogy valamiért elment a közértbe, s megkért: állj itt a tűzhely
mellett, őrizd kicsit a körömpörköltet. A kertben akkor nyíltak a rózsák, a nap
olyan simogatóan melengetett. Elnézegettem a virágszirmokat a napsütésben. Egyszer
csak gomolyog a füst! S utánaúszott az égett zsír és hús szaga! Iszonyú méreg
fogta el: még egy rántást se lehet rád bízni, még egy pörköltre sem tudsz
vigyázni! Az viszont végtelen boldoggá tette, amikor a lányából lett valami, büszke
volt színházi, mozibeli sikereimre. 
Mindmáig hiába vagyok vakmerő, próbálkozó, még töksalátát is készítettem már,
a szívem, illetve a gyomrom mélyén az édesanyám főztjére vágyom, de az édesapám
precizitásával elegyítve, mert először analizálom az ételeket, azután
szintetizálom. A lebbencsleves az egyetlen, amit sikerült úgy megfőznöm, ahogyan
Totyika (így neveztük idősebb korában) szokta.
A fiam rajong a halért, a jó tüzes halászléért. A levéből eszem csak
tiszteletből, de a halat nem állhatom. Inkább a zöldségeket kedvelem, minden, ami
főzelék: jöhet. S még mi jöhet? Íme a főztöm, a Schütz-saláta, aminek legfőbb
jellemzője, hogy mindig az van benne, amihez éppen hangulatom van, s amit meglátok.
Legelőször is jó néhány tojást keményre főzök és kikaparom a sárgáját, ebből
egy száraz tartárt keverek. Kerül bele só, mustár, majoránna és tejföl joghurttal
keverve fele-fele, esetleg három az egyhez arányban. Ekkor következnek a zöldségek:
legalább két jókora fej hagyma, két-három paprika felkarikázva, kígyóuborka és
almaszeletek. Ekkor apró forgácsokra vágom a tojásfehérjét és azt is hozzákeverem.
Kifacsarom, beletöltöm két citrom levét, és egy nagy fejes salátát is összevágok.
Lereszelek egy-két sárgarépát, ez adja meg az igazi jó ízét, no és a paradicsom,
övé a főszerep! Ha drága, akkor kevesebbet, de ha már nem, akkor nincs határ: annyit
teszek bele, amennyit csak jónak látok.
A tetejére feta sajtot tördelek olívabogyóval, fodros petrezselyemmel és
erőspaprika-karikákkal feldíszítem. Nagyon szép! És nincs benne egy csepp cukor sem!
Hogy ez tulajdonképpen mekkora mennyiség? Hát nagy, egy kondér lesz belőle, mert
ahogy gyűlnek benne a hozzávalók, mintha elkezdenének dagadni, dagadni és nőni! És
nem lehet abbahagyni, annyit lehet enni belőle, amennyi csak belénk fér! Meg amennyi a
pénztárcánkból telik…
Lejegyezte: Járay Mari
|