2001. MÁJUS

MAGYAR MÓDRA

Megőrzött ízekLeányvár

Leányvári Látogatás

Leányvár pincefalu, a szekszárdi történelmi borvidék része. 340 pince és présház öleli körül a szőlőskertekkel borított dombot, amely valaha földvár volt. Nincs az országban még egy ilyen épen fennmaradt, ma is működő pincékből álló helység.

 

Leányvár Sióagárd községhez tartozik, amelyet a völgyben két folyó, a Sió és a Sárvíz ezüst szalagja fon körbe. A hely néprajza és népviselete egyedülálló, gazdag és színes. A pincefalu fogalommá vált, ha valakit idehívnak vendégségbe, az nagyobb megtiszteltetés, mintha a falubeliek saját házukban látnák vendégül. Ma már nemcsak egy-egy gazdánál vendégeskednek a látogatók, hanem nagyobb rendezvények színtere is a szőlőhegy. A legnagyobb talán a június első hétvégéjén rendezett országos halfőző verseny. Fő szervezője Faddi Varga János királyi főszakács – ezt a rangját a nagyszakácsi szakácsversenyen vívta ki –, aki a leányvári Margitpince gazdája. Családjával együtt évek óta azon munkálkodik, hogy a hely szellemét életben tartsa, hagyományait, népviseletét, ételeit felelevenítse, megőrizze, s az ide látogatóknak bemutassa. A vendéglő-borozóban, amely mögött hosszú pince nyúlik a hegyoldalba, előzetes bejelentés után, szívesen látnak mindenkit, akit a hamisítatlan környezet és az eredeti, megőrzött magyar ételek vonzanak.leanyvar2.JPG (29531 bytes)



Szilfán túli káposztás bárány cipóban

Faddi kárász