<% Session("page")="hammkony" %>

hmkhead copy.gif (25580 bytes)2002.ÁPRILIS

    Az áprilisi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Ami a spenótot illeti, kétféle ember létezik: aki szereti és aki nem. Utóbbiak a tapasztalat szerint nemcsak hogy nem, de nagyon nem szeretik, sőt, nyugodtan mondhatjuk, utálják. Most azonban azokról lenne szó, akik alig várják, hogy az első szabadföldi levelekből készült, enyhén fokhagymás, diszkréten borsos, tejtől selymesen lágy főzeléket megkóstolják.

Böjt vagy lakoma

BÖJT IDEJÉN

Böjt vagy lakoma

Amikor a frank trón várományosa, Spoleto hercege a tartomány püspökénél vendégeskedett, szokás szerint temérdek ételt tálaltak fel. Ám a vacsora során kiderült, a herceg igen kisétvágyú. Egy 10. századi történészt idézve, végül is azért nem kapta meg a trónt, "mert a választók szerint nem lehet jó király az, akinek nincs farkasétvágya".

Tócsni zöldcsütörtök módra

BÖJT IDEJÉN

Egészséges tévedés

A húsvétot megelőzőnagyhét csütörtökjét a népnyelv zöldcsütörtöknek nevezi, azt sugallva: ilyenkor együnk zöldfőzeléket - spenótot, sóskát. Többszörösen jó ez, mert egyrészt illik a böjtbe, másrészt télutón nagyon is ránkfér. Az egészséges böjti szokás mögött azonban nyelvi tévedés húzódik, amiről az elsőoldalon olvasható szerkesztői levélből sok érdekeset tudhatnak meg.

Tócsni zöldcsütörtök módra
Parajleves
Tojásos parajgaluska
Olasz parajos palacsinta
Csőben sült parajos makaróni

Négy saláta egy öntet

HÚSVÉT

Négy saláta egy öntet


Fürjtojás, vinaigrette-mártás
(ejtsd: vinegrett), egy kis
fantázia - és máris pazar
salátákat tálalhatunk.

Félangolos báránysült

HÚSVÉT

Bárány és bordája

Sokan azért nem vesznek bárányhúst a piacon, mert nem tudják eldönteni, birka-e vagy bárány? Jó fogódzó lehet, ha a comb vagy borda méretét megpróbáljuk egy tejes korában mindössze 3-4 kilós állat részeként elképzelni. Ha csak maga a kiszemelt darab nyom ennyit, élhetünk a gyanúperrel, hogy nem zsenge, szopós báránnyal van dolgunk.

Félangolos báránysült
Fűszeres báránypecsenye
Rizses báránypogácsák törökösen
Vesével töltött báránykaraj
Tavaszi bárányborda

Schaffer Erzsébet

ÍZEMLÉKEK

Akit megmentett a bolgár paradicsom:
Schäffer Erzsébet

Amikor szerdánként kinyitom a Nők Lapját, már évek óta elsődolgom végigpörgetni, és ha meglátom ezt a portrét a jobb felsősarokban, amit most Önök is, megnyugszom: megint írt nekem "A Schäffer". Valamit, ami fontos, ami olyan, mintha levelet kaptam volna a testvéremtől - ha lenne testvérem. "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk"

Bárányok

HÚSVÉT

Húsvéti kóstoló

A húsvét szerte a világon a kereszténység nagy ünnepe, jelentősége azonos a karácsonyéval. A hozzá fűződőszokások országonként sokban hasonlítanak, de képzeletbeli világkörüli utunkon néhány érdekességgel is találkozhatunk

OLVASÓK OLDALA
Önök küldték

Továbbra is nagy örömmel fogadunk minden receptet, amit az olvasóktól kapunk. Idén is egy egész oldalt ajánlunk fel azoknak, akik arcképükkel hitelesítve legalább öt, kipróbált, egyéni ételleírást beküldenek. Ezúttal HORVÁTH PÁLNÉ ZSUZSA nevű olvasónk receptjeit adjuk közre, aki Budapesten lakik, s akárcsak legtöbben, akik tollat ragadnak, őis hűséges, régi olvasónk.

Könnyű diótorta
Hamis kaviár
Tojáshabos fasírt
Húsvéti túrós keksztorta

Húsvéti marcipántorta

HÚSVÉT

Nincsen ünnep torta nélkül

Húsvéti marcipántorta
Narancsos mogyorótorta

Zöldfűszeres sonkás penne

Furfangok fogások

Mentés másként

Természetesen itt és most nem számítógépes műveletről van szó, hanem a maradék húsvéti sonka megmentésének a megszokottól eltérőmódjáról

Zöldfűszeres sonkás penne
Gyors sonkás pite
Sonkás pórétekercs

piskótatekercs

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Kezdőknek

Piskótatekercs

Körözött köleskásából

Váljék egészségünkre

Apró kincsünk: a köles

Legrégebbi termesztett gabonánk valódi kincs: a népi tapasztalat szerint késlelteti az öregedést, javítja a vérszegénységet, szépíti a bőrt. Segít a fogszuvasodás megelőzésében, fokozza az immunrendszer működését. A kölesből a rizshez hasonlóan köretet készíthetünk, tehetjük töltelékbe, de jóízű és tápláló kása, desszert, sőt, hamis körözött is válhat belőle.

Körözött köleskásából
Kölessel töltött kelrolád

borokkicsi.JPG (12818 bytes)

KORTYOLDAL

Borok nyomában
Szent Márton hegyétől Sopronig

A Budapestről Bécs felé haladó utazó figyelmét nem kerülhetik el a Kisalföld lapos térszínéből kiemelkedősokoróalji dombok, amelyek közül Szent Márton hegyét messziről is jól láthatóan koronázza meg a pannonhalmiapátság díszes épületegyüttese.


      Tekintse meg archív számainkat !