2002. OKTÓBER
VILÁGJÁRÓDundi dámák, molett körték Minden narancs és
körte egyforma. Vagy mégsem? A festők, szobrászok éppen azáltal válnak muvésszé,
hogy szemük, lelkük, agyuk és kezük másképpen, csak rájuk jellemző módon
láttatja a mégoly hétköznapi és hasonló dolgokat is, mint a gyümölcsök. Nézzünk csak meg egy Picasso-narancsot meg egy Boterót! Ég és föld. Nem
is hasonlítanak. A halhatatlanok nagysága épp abban rejlik, hogy műveik láttán
felkiáltunk: egy Sisley! Egy El Greco! Egy Cezanne! Egy Botero! Az ő képein és
szobrain mindenki dundi. Mit dundi! Kövér. Duzzadó. Tömzsi nyakak, hurkás térdek,
sonkakarok. Hogy miért fest mindent és mindenkit ilyenre? Számomra nem kövérek.
Inkább karcsúak - válaszolta egy interjúban. - Én ilyennek szeretem őket látni.
Kisebb képei is monumentálisak, éppen a figurák tömörsége, az eltérő arányok
miatt. Mindez igaz csendéleteire is. Ennek ellenére nem a méretek a fontosak -
alkotásaiból az áradó életerő sugárzik, különös harmóniában a furcsa,
álmodozó beletörődéssel. Muvészi torzításain
érződik az ősi indián népmuvészet hatása, a figurák szögletessége, az egyéni
arcvonásokon túl az archetípusok ábrázolása. Mindenki egyforma és mégis más.
Latin-Amerika kisemberei - apácák, papok, katonák, szülők és gyerekek - néznek
velünk képein farkasszemet, és teszik hétköznapi dolgukat: esznek, táncolnak,
fényképezkednek, alszanak a kiadós vasárnapi piknik után. Botero már 16 éves
korában grafikusként dolgozott. Ma olyan gazdag, hogy állandóan testőrök veszik
körül, nehogy elrabolják. Belül azonban megmaradt annak az egyszerű medellíni
fiúnak, aki imádja a finom, tartalmas helyi ételeket. Képeit előszeretettel hamisítják,
de ez korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Boterónak ma szerte a
világban nyílnak kiállításai. Legutóbb Stockholmban mutatták be muveit, olyan
sikerrel, hogy meg kellett hosszabbítani a tárlat nyitva tartási idejét. A
kiállítás hatására az északi országban divatba jöttek azok az éttermek, amelyek a
klasszikus dél- és közép-amerikai fogásokon túl egy-egy igazi, bogotai vagy
medellíni ételt is kínálnak az ínyenc muértőknek. Európai ember számára a
latin-, a dél- és a közép-amerikai ízvilág szinte azonos a mexikóival: aligha
tudnánk megkülönböztetni egy chilei levest egy venezuelaitól. A kolumbiai konyha
sajátos keveréke az amerikai, az afrikai és a francia konyhának. Az arcbőrök
árnyalatainak gazdagsága a mesés szépségű tájak sokféleségével vetekszik. A
szizálzsákokban tárolt kávé és a kókuszolaj mindent átható illata keveredik a
piacokon a frissen sütött kukoricalepény és a nagy vasfazekakban rotyogó, csípős
babételek aromájával.
Bogotai csirkeleves (ajicaco bogotano) Sültkrumpli
sajtosparadicsommártással |