2002. SZEPTEMBER

Kedves olvasók!

 

Allergiásak vagyunk! Fűre, fára, virágra, élelmiszerre – de nemcsak testünk, lelkünk, hanem pénztárcánk is érzékeny a változásokra. Ezért nagyon örülünk, hogy most – legalább ez utóbbira – egy kis orvossággal szolgálhatunk: lapunk e hónaptól 50 forinttal olcsóbb! Hála Önöknek, akik annyival nagyobb példányszámban vásárolják lapunkat, hogy megtehettük ezt a lépést. Letagadhatatlan szerepe van ebben Frank Júliának, aki néhány hónapja munkatársunk, s aki ismét bebizonyította: barátságos stílusát, megbízható receptjeit, hasznos konyhai útbaigazításait kedvelik és keresik a főzni és enni szeretők. Rovatát ebben a hónapban is megtalálják a 25. oldaltól. Apropó: érzékenység. Alig van az ismerőseim között, aki ne szenvedne valamilyen allergiától. A legszívfájdítóbb azonban a két kis unoka-öcsém helyzete, akik a tartósítószerekre, szín- és ízfokozókra, állományjavítókra viszkető vörös foltokkal, hólyagokkal reagálnak. Szinte csak természetes úton készült, adalékokat nem tartalmazó élelmiszereket fogyaszthatnak, ezért például a csokoládék, krémek, pudingok, fagylaltok, cukrászsütemények édes birodalma számukra tiltott terület. Képzeljék csak el, milyen nehéz egy kis Boci csokiért könyörgő gyereknek nemet mondani! Van is gondja az édesanyjuknak, hogy mit adjon nekik enni. Különösen, hogy mivel enyhítse édesség iránti olthatatlan vágyukat. A minap boldogan újságolta: kipróbálta egyik olívaolajjal készült süteményreceptünket – mert hogy margarint sem használhat – és szép lett, jó lett, senkinek semmi baja nem lett tőle. Jó szívvel ajánlom tehát figyelmükbe, biztosan van más is, aki hasznát veheti. S hogy ne kelljen keresgélni, íme, a receptje:

Hozzávalók: 3 egész tojás, 2 dl natúr joghurt, 2 dl olívaolaj, 2 dl cukor, 1 dl finomliszt, 1 tasak sütőpor, vaníliás cukor, reszelt citromhéj.

Elkészítése: valamennyi hozzávalót összekeverjük, majd a masszát kiolajozott, belisztezett kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 30 percig – illetve tűpróbáig – sütjük.

Tanúsíthatom: a fiúk az utolsó morzsákat is felcsipegették a tálról.