Görög konyha El Greco módra
A görög nép, amely saját képmására teremtett isteneket adott a világnak, megosztotta bölcsességét, két kézzel pazarolta alkotásait, befogadó is volt két világ találkozásánál. A konyhaművészetben is. Bár török eredetű a dolmádesz, a szÅ‘lÅ‘levélbe tekert darált hús (akárcsak a magyar töltött káposzta), ki ne tartaná görögnek? Hol van párja a taramasz salátának, a halban gazdag tengernek? Az itt bÅ‘ven termÅ‘ citromot éppen olyan kulináris hozzáértéssel használják fel, mint az olÃvabogyót és a szÅ‘lÅ‘t, a paradicsomot és a padlizsánt, az uborkát, a paprikát és az illatos fűszereket. Jellegzetesek a citrommal készÃtett ételek, a saláták, a különlegesen ÃzesÃtett halak. A görög konyha igazi csemegéjének tartják a báránysültet, ami a Földközi-tenger vidékén - ahol pedig ebben nagy a kÃnálat - a legfinomabbnak számÃt. A sós feta, az omlós juhsajt önmagában vagy salátában igazán élvezetes.
A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával. MegfigyelhetÅ‘k szerb, török, bolgár és albán vonások is. Az ételek kulcsszereplÅ‘i a fűszerek, amelyek közül legszÃvesebben az oregánót és a bazsalikomot használják, de az olyan ÃzesÃtÅ‘k, mint a koriander, a fahéj, az olÃvabogyók és az olÃvaolaj szintén fontos szereplÅ‘k.
A görögök mindig igyekeznek a legfrissebb alapanyagokat felhasználni, sokféle zöldséget, padlizsánt, cukkinit, articsókát stb., fogyasztanak. A hozzávalók között nagyon fontos szerepet töltenek be a paprika, a paradicsom, az uborka.
Járjanak utána Önök is!
|