Eszem-Iszom Magazin 2006.09.01
Görög konyha El Greco módra


A görög nép, amely saját képmására teremtett isteneket adott a világnak, megosztotta bölcsességét, két kézzel pazarolta alkotásait, befogadó is volt két világ találkozásánál. A konyhaművészetben is. Bár török eredetű a dolmádesz, a szőlőlevélbe tekert darált hús (akárcsak a magyar töltött káposzta), ki ne tartaná görögnek? Hol van párja a taramasz salátának, a halban gazdag tengernek? Az itt bőven termő citromot éppen olyan kulináris hozzáértéssel használják fel, mint az olívabogyót és a szőlőt, a paradicsomot és a padlizsánt, az uborkát, a paprikát és az illatos fűszereket. Jellegzetesek a citrommal készített ételek, a saláták, a különlegesen ízesített halak. A görög konyha igazi csemegéjének tartják a báránysültet, ami a Földközi-tenger vidékén - ahol pedig ebben nagy a kínálat - a legfinomabbnak számít. A sós feta, az omlós juhsajt önmagában vagy salátában igazán élvezetes.

A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával. Megfigyelhetők szerb, török, bolgár és albán vonások is. Az ételek kulcsszereplői a fűszerek, amelyek közül legszívesebben az oregánót és a bazsalikomot használják, de az olyan ízesítők, mint a koriander, a fahéj, az olívabogyók és az olívaolaj szintén fontos szereplők.

A görögök mindig igyekeznek a legfrissebb alapanyagokat felhasználni, sokféle zöldséget, padlizsánt, cukkinit, articsókát stb., fogyasztanak. A hozzávalók között nagyon fontos szerepet töltenek be a paprika, a paradicsom, az uborka.

Járjanak utána Önök is!


Forr:Mindmegette.hu, Nikosz.hu
Kapcsolódó egység: El Greco Görög-Magyar Étterem