Palicsi ízek a Bagolyvár étlapján
Palicsi napok a Bagolyvár étteremben
Jó, de hol van Palics? - merül fel a kérdés szinte mindenkiben. Aki az Eszem-Iszom
Magazint olvassa, az már tudhatja, hogy Palics a Vajdaságban van, közelebbről Szabadka
mellett. Még pontosabban a Palicsi-tó az azonos nevű településsel együtt
Szerbia legészakibb részén, Szabadkától 8 kilométerre, az E-75-ös nemzetközi út
mentén található. E nyaralóhely 150 éves hagyománya és az egyedülálló
környezet, amelyben az épített örökség harmonikus viszonyban áll a természet
kincseivel teszik ezt a helyet ideálissá a megfáradt ember számára. A négycsillagos
Park és Tó szálló összesen 114 fekhellyel rendelkezik. A Kisvendéglő a szállodák
közvetlen közelében Palics gasztronómiai központjává nőtte ki magát. Az
étlapján a tradíciót megtartva olyan ételek is megtalálhatók, amelyeket száz
évvel ezelőtt is készítettek. A halászlé receptje a szegedi Halászcsárdából
való, mint azt Milan Brkljac úrtól, az üdülőkomplexum igazgatójától megtudtuk. A
svédasztalos vasárnapi ebédek vonzóak, nyolvanféle étellel és csapolt hordós
borral. Aki teheti, látogasson el Palicsra is, de mindenképp érdemes a Bagolyvárban
megkóstolni az eredeti finomságokat, melyeket az Elitte Palic főszakácsa, Székely
Ferenc készít ezen a héten. Én végigkóstoltam a kínálatot a rendezvényt bemutató
sajtókóstoló keretében és bátran ajánlhatom mindenkinek.
Palicsi ízek a Bagolyvár étlapján
Szerb saláta
Ustipici (szaggatott fánk)
Juhászos báránypaprikás galuskával
Bosnyák töltött hátszín kastélyburgonyával
Palicsi szelet rántva rizzsel, tartármártással
Sopszka saláta
Sült paprikasaláta
Baklava
Grill ételek
Csevapcsicsa (sültburgonyával, hagymával)
Pljeszkavica (sültburgonyával, hagymával)
Rablóhús sültburgonyával, hagymával
Mutykalica (húsegyveleg gyuvecsrizzsel)
Fehér töltött rablóhús sültburgonyával, hagymával
Makedón húsgombóc sültburgonyával, hagymával
|