Eszem-Iszom Magazin 2003.02.01
Palicsi ízek a Bagolyvár étlapján
Palicsi napok a Bagolyvár étteremben

Jó, de hol van Palics? - merül fel a kérdés szinte mindenkiben. Aki az Eszem-Iszom Magazint olvassa, az már tudhatja, hogy Palics a Vajdaságban van, közelebbről Szabadka mellett. Még pontosabban a Palicsi-tó az azonos  nevű településsel együtt Szerbia legészakibb részén, Szabadkától 8 kilométerre, az E-75-ös nemzetközi út mentén található. E nyaralóhely 150 éves hagyománya és az  egyedülálló környezet, amelyben az épített örökség harmonikus viszonyban áll a természet kincseivel teszik ezt a helyet ideálissá a megfáradt ember számára. A négycsillagos Park és Tó szálló összesen 114 fekhellyel rendelkezik. A Kisvendéglő a szállodák közvetlen közelében Palics gasztronómiai központjává nőtte ki magát. Az étlapján a tradíciót megtartva olyan ételek is megtalálhatók, amelyeket száz évvel ezelőtt is készítettek. A halászlé receptje a szegedi Halászcsárdából való, mint azt Milan Brkljac úrtól, az üdülőkomplexum igazgatójától megtudtuk. A svédasztalos vasárnapi ebédek vonzóak, nyolvanféle étellel és csapolt hordós borral. Aki teheti, látogasson el Palicsra is, de mindenképp érdemes a Bagolyvárban megkóstolni az eredeti finomságokat, melyeket az Elitte Palic főszakácsa, Székely Ferenc készít ezen a héten. Én végigkóstoltam a kínálatot a rendezvényt bemutató sajtókóstoló keretében és bátran ajánlhatom mindenkinek.

Palicsi ízek a Bagolyvár étlapján

Szerb saláta
Ustipici (szaggatott fánk)
Juhászos báránypaprikás galuskával
Bosnyák töltött hátszín kastélyburgonyával
Palicsi szelet rántva rizzsel, tartármártással
Sopszka saláta
Sült paprikasaláta
Baklava

Grill ételek

Csevapcsicsa (sültburgonyával, hagymával)
Pljeszkavica (sültburgonyával, hagymával)
Rablóhús sültburgonyával, hagymával
Mutykalica (húsegyveleg gyuvecsrizzsel)
Fehér töltött rablóhús sültburgonyával, hagymával
Makedón húsgombóc sültburgonyával, hagymával


Tulipán Ágnes
Kapcsolódó egység: Bagolyvár Étterem