Eszem-Iszom Magazin 2003.05.01
10 éves a Bagolyvár

1913-ban, néhány esztendővel azután, hogy Gundel Károly átvette városligeti vendéglője bérletét, elhatározta, hogy a szomszédságban családi jellegű éttermet nyit az Állatkert látogatói számára. Azért kapta ezt a különös nevet, mert helyén hajdan egy zegzugos faépület emelkedett, amelyben akár baglyok is lakhattak valamikor.

A 30-as években népszerű ebédlő- és vacsorázóhely volt a Bagolyvár, házias koszt, frissen csapolt sör és jó bor várta benne a vendégeket.
De lám, az államosítás időszakában a Képes Újság szerint "olyan étterem lett belőle, ahol a vendég iszonyú fagyasztott húsokat fogyaszthatott üzbég turisták társaságában, csillagászati árakon".

A 60-as, 70-es években jó húsz éven át zárva volt (raktárnak használták), 1981 és 1991 között kovácsoltvas csillárokkal, sörpulttal, bokszokkal sörözőként működött. Az állatkert vendégeit a Bagolyvár oldalában a Japánkert presszó szolgálta ki.

1992 decemberében Láng György és Ronald S. Lauder, a Gundel étterem tulajdonosai döntöttek a Bagolyvár feltámasztásáról. 1993 májusában – éppen tíz éve – nyitotta meg kapuit a megújult étterem, ahol kizárólag nők dolgoznak.


Láng Úr így emlékszik vissza:


"Amikor újranyitottuk a Gundelt, felhívott telefonon Fritz Blank, a híres philadelphiai séf és vendéglős, és megemlítette, hogy Budapestre utazik. Megkérdezte: van-e a magyar fővárosban olyan kisvendéglő, amelyben házi kosztot lehet kapni. Én természetesen lelkesen igennel feleltem.

A telefonbeszélgetést követően utánanéztem a dolognak a budapesti vendéglők közt, és nem kis megdöbbenésemre azt tapasztaltam, hogy léteznek ugyan sörözők, étkezdék és kocsmák, de egyetlen olyan hely sincs, ahol valóban házi kosztot ehetne a betérő vendég.

A történet következő fejezete a hetente tartott vezetői értekezleten történt. Röviden bejelentettem, hogy ilyen jellegű vendéglőt fogunk nyitni a Gundel közvetlen szomszédságában, amelyet a Gundel –palotával együtt vásároltunk meg.

Ez után még azt a meghökkentő bejelentést tettem az értekezleten, hogy csakis nők dolgoznak majd az új vendéglőben, nő lesz az üzletvezetője, valamennyi szakácsa, pincére… és mindenki más is. Amikor ezt is elmondtam, úgy éreztem: a jelenlevők mindegyike szentül meg van győződve arról, hogy végleg elveszítettem a valóságérzetemet."

Így jött létre a szolidan elegáns, békebeli vendéglő, jóféle házi koszttal, s azzal az otthonos hangulattal, amelyet csak asszonyok képesek teremteni. Az új Bagolyvár visszaidézi a jelenkor számára egy magyar középosztálybeli család meghitt étkezőhelyét a második világháború előtti időkből.

Az étterem üzletvezetője a nagy szakértelemmel rendelkező Sándor Zsuzsanna, konyhafőnöke pedig a kiváló tehetségű, szakmai körökben is elismert Németh Andrea.

Az étterem legfőbb értékei ezek a hölgyek, akik megtervezik az étlapot, beszerzik az élelmiszereket, főznek, felszolgálják az ételeket, italokat és hagyományos magyar vendégszeretettel veszik körül a vendégeket.

Láng György

Csapatunk régóta együtt dolgozik, így aztán természetes, hogy együtt szoktunk kirándulni, szórakozni, karácsonykor összejönni. Nem csak főzéssel és felszolgálással foglalkozunk nap, mint nap. Felkészülünk a tavaszra, esetenként takarítjuk a teraszt, gyomlálunk.

"Sok levelet és szóbeli kommentárt kaptunk a nyitás óta a Bagolyvár kizárólag nőkből álló csapatát illetően, de a legjobb megjegyzés az volt, amit egy debreceni társaság tett. Az illetők ugyanis „panaszt tettek” amiatt, hogy nem is kizárólag hölgyek dolgoznak a Bagolyvárban, mert a cimbalmos férfi!"

Immár hagyomány, hogy minden évben tájjellegű hetet rendezünk. Ilyenkor meghívunk szakácsokat, főzőasszonyokat, akik ezekben a napokban vidékük jellegzetes ételeit sütik, főzik, a Bagolyvár csapata pedig megtanuljuk ételeiket, és a legjobbakat beillesztjük választékunkba.

Három éve szervezünk főző- és rétesnyújtó tanfolyamokat főleg itt élő külföldi diplomata-feleségeknek és turistáknak. A rétesnyújtó tanfolyamok résztvevői megtanulhatják a hagyományos magyar desszert, a kézzel húzott rétes készítését kellemes társaságban. A program során a vendégek elsajátíthatják a tészta nyújtásának fortélyait, részt vehetnek a rétes és a különféle sós, vagy édes töltelékek elkészítésében, majd megkóstolhatják az igazi házias ízeket.

Az elmúlt években sok híres – és kevésbé híres, de számunkra ugyanolyan fontos – vendég fordult meg éttermünkben.

2002 nyarán az amerikai First Lady,– Laura Bush asszony, törzsvendégünk, az USA Nagykövet asszonya, Nancy G. Brinker javaslatára nálunk látta vendégül a magyarországi kulturális és politikai élet neves hölgyeit.

Kedves vendégeink közé tartozik Tom Lantos, Soros György, Richard Holbroock és Habsburg György. Vendégeink között tudhatjuk a nagyköveteket és kollégáikat a Francia, a Szerb- és Montenegrói, a Koreai a Román és a Török nagykövetségről. A magyar politikai és művészeti elit tagjai, mint Koltay Róbert és Vitray Tamás is szívesen jön el hozzánk. (Vitray Tamás nálunk ünnepelte születésnapját 2002-ben.)


Gundel PR
Kapcsolódó egység: Bagolyvár Étterem