Sonkás-tojásos töltött burgonya
Hozzávalók
4 nagy, lehetőleg hosszúkás burgonya só 1 dl főzőtejszín 5 dkg vaj őrölt bors reszelt szerecsendió 15-20 dkg főtt sonka vagy gépsonka 4 tojás 1 kiskanál ecet 8-10 dkg reszelt sajt
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, letörölgetjük. Egy közepes tepsi aljára vékonyan sót terítünk, a krumplikat ráfektetjük. Jó forró sütőben (kb. 200 °C) 50-60 perc alatt megsütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk, majd tetejükből egy vékony szeletet levágunk, és belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kb. félcentis fal azért maradjon. A kivájt burgonyát a tejszínnel meg a puha vajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát félcentis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A tojásokból buggyantott tojást készítünk, azaz egyenként enyhén sós, ecetes vízbe ütjük, és gyöngyöző forralással 3 percig főzzük. Szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük, majd lecsöpögtetjük. A burgonyateknőket a sonkás burgonyával félig megtöltjük, a bevert tojásokat a közepükre ültetjük, és a maradék burgonyás masszával befedjük. Tűzálló tálba sorakoztatjuk. Tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül forró sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad, és a burgonya is átforrósodik. Tejföllel meglocsolva, valamilyen friss, zöldsaláta kíséretében tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 634 kcal / 2651 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|