Valódi kókusztorta


Hozzávalók


(6-8 személyre)
a tésztához:
30 dkg finomliszt
csipetnyi só
15 dkg vaj
a töltelékhez:
1 kókuszdió
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 tojás
1 kiskanál rum
a forma kikenéséhez:
vaj, liszt
a tészta lekenéséhez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

A tésztához a lisztet megsózzuk, a kis darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, azután kb. 1,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A kókuszdiót félbehasítjuk vagy törjük, attól függ, hogyan sikerül, majd húsát a héjból kivágjuk. Almareszelőn lereszeljük, serpenyőbe tesszük. A cukorral megszórjuk, a hosszában kettéhasított vaníliatudat beledobjuk, a fahéjjal fűszerezzük. Egy kis pohár vizet (kókusztej még jobb) ráöntünk. Kis lángon, lefödve, kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A végén a fedelét leemeljük, hogy a leve elpárologjon. Amikor már csak langyos, a felvert tojásokkal és a rummal összekeverjük. Egy kisebb tortaformát kivajazunk, belisztezünk, majd a fele tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A kókuszkeveréket egyenletesen beleterítjük. A maradék tésztával befedjük, körbevágjuk, ezekből a leeső részekből a tetejére kis díszítéseket formálhatunk. A tojássárgáját a tejjel összekeverjük, a tésztát megkenjük vele. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 35-40 percig sütjük.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 449 kcal / 1877 kJ.
Italajánlat: félédes pezsgõ.