Valódi kókusztorta
Hozzávalók
(6-8 személyre) a tésztához: 30 dkg finomliszt csipetnyi só 15 dkg vaj a töltelékhez: 1 kókuszdió 10 dkg cukor 1 vanÃliarúd 1 mokkáskanál Å‘rölt fahéj 2 tojás 1 kiskanál rum a forma kikenéséhez: vaj, liszt a tészta lekenéséhez: 1 tojássárgája 1 evÅ‘kanál tej
A tésztához a lisztet megsózzuk, a kis darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, azután kb. 1,5 deci hideg vÃzzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 2 órára a hűtÅ‘szekrénybe tesszük. A kókuszdiót félbehasÃtjuk vagy törjük, attól függ, hogyan sikerül, majd húsát a héjból kivágjuk. AlmareszelÅ‘n lereszeljük, serpenyÅ‘be tesszük. A cukorral megszórjuk, a hosszában kettéhasÃtott vanÃliatudat beledobjuk, a fahéjjal fűszerezzük. Egy kis pohár vizet (kókusztej még jobb) ráöntünk. Kis lángon, lefödve, kb. 30 perc alatt puhára fÅ‘zzük. A végén a fedelét leemeljük, hogy a leve elpárologjon. Amikor már csak langyos, a felvert tojásokkal és a rummal összekeverjük. Egy kisebb tortaformát kivajazunk, belisztezünk, majd a fele tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A kókuszkeveréket egyenletesen beleterÃtjük. A maradék tésztával befedjük, körbevágjuk, ezekbÅ‘l a leesÅ‘ részekbÅ‘l a tetejére kis dÃszÃtéseket formálhatunk. A tojássárgáját a tejjel összekeverjük, a tésztát megkenjük vele. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, jó közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) 35-40 percig sütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 449 kcal / 1877 kJ.
Italajánlat: félédes pezsgõ.
|