Marhapörkölt sörmester módra


Hozzávalók


80 dkg sovány marhalábszár
1 közepes vöröshagyma
0,5 dl olaj
2 evőkanál cukor
1 üveg világos sör
10 szem borókabogyó
1 kiskanál egész fekete bors
2 babérlevél
1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, rozmaring és majoránna
2-3 evőkanál mustár
1 csokor petrezselyem
só

A megmosott, leszárogatott húst 2 centis kockákra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, és finomra aprítjuk. A hagymát fazékban a forró olajon üvegesre pároljuk, a cukorral megszórjuk és kevergetve karamellizáljuk, majd fél deci sörrel felöntve 10 percig főzzük. Közben a húst serpenyőben egy evőkanál olajon hirtelen megpirítjuk, és a karamellizált hagymához adjuk. Annyi sörrel öntjük fel, hogy a húst ellepje. A borókát, a borsot és a babérlevelet teatojásba vagy kis gézbatyuba téve beledobjuk. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a majoránnát beleszórjuk, a mustárt is hozzáadjuk, és a megmosott, jól összekötözött petrezselyemcsomót egészben beletesszük. Félig lefedve főzzük, hogy a felhabzó sör nehogy kifusson. Ha habját elfőtte, egy deci hideg vizet öntünk hozzá, és megsózzuk. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vigyázzunk, hogy mindig annyi leve legyen, amennyi épp ellepi! Az elpárolgó levet sörrel pótoljuk. Ha a hús puha, a fedőt levesszük, a petrezselymet és a fűszerzacskót kidobjuk belőle, és nagyobb lángon, kevergetve addig főzzük, amíg az illatos, sötétbarnás színű mártás a húson besűrűsödik. Hagymás tört burgonyával a legfinomabb. Bográcsban, szabad tűzön is elkészíthető.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 477 kcal / 1993 kJ.
Italajánlat: sör.