Marhapörkölt sörmester módra
Hozzávalók
80 dkg sovány marhalábszár 1 közepes vöröshagyma 0,5 dl olaj 2 evőkanál cukor 1 üveg világos sör 10 szem borókabogyó 1 kiskanál egész fekete bors 2 babérlevél 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, rozmaring és majoránna 2-3 evőkanál mustár 1 csokor petrezselyem só
A megmosott, leszárogatott húst 2 centis kockákra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, és finomra aprÃtjuk. A hagymát fazékban a forró olajon üvegesre pároljuk, a cukorral megszórjuk és kevergetve karamellizáljuk, majd fél deci sörrel felöntve 10 percig fÅ‘zzük. Közben a húst serpenyÅ‘ben egy evÅ‘kanál olajon hirtelen megpirÃtjuk, és a karamellizált hagymához adjuk. Annyi sörrel öntjük fel, hogy a húst ellepje. A borókát, a borsot és a babérlevelet teatojásba vagy kis gézbatyuba téve beledobjuk. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a majoránnát beleszórjuk, a mustárt is hozzáadjuk, és a megmosott, jól összekötözött petrezselyemcsomót egészben beletesszük. Félig lefedve fÅ‘zzük, hogy a felhabzó sör nehogy kifusson. Ha habját elfÅ‘tte, egy deci hideg vizet öntünk hozzá, és megsózzuk. IdÅ‘nként megkeverve addig fÅ‘zzük, amÃg a hús megpuhul. Vigyázzunk, hogy mindig annyi leve legyen, amennyi épp ellepi! Az elpárolgó levet sörrel pótoljuk. Ha a hús puha, a fedÅ‘t levesszük, a petrezselymet és a fűszerzacskót kidobjuk belÅ‘le, és nagyobb lángon, kevergetve addig fÅ‘zzük, amÃg az illatos, sötétbarnás szÃnű mártás a húson besűrűsödik. Hagymás tört burgonyával a legfinomabb. Bográcsban, szabad tűzön is elkészÃthetÅ‘.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 477 kcal / 1993 kJ.
Italajánlat: sör.
|