Töltött gomba citromos mártással
Hozzávalók
16-20 közepes, lehetőleg egyforma nagyságú csiperke 2-3 dkg vaj vagy margarin 1 vöröshagyma 3-4 evőkanál olaj só, őrölt fehér bors 40 dkg juhtúró 2 dl tejföl a mártáshoz: 8-10 dkg vaj vagy margarin 3-4 evőkanál zsemlemorzsa kb. 3 dl tejföl só citromlé a tetejére: 1 nagy csokor petrezselyem (idényben kapor) a díszítéshez: 1 citrom
A gombát megtisztítjuk, majd a fejét meg a szárát különválasztjuk. A kalapokat üregükkel felfelé kivajazott tűzálló tálba rakjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük, az olajon néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Közben a gombaszárakat apróra vágjuk, a hagymára dobjuk. Nagy lángon 6-8 percig pirítjuk, ezalatt megpuhul és a leve is elfő. Megsózzuk, megborsozzuk, a juhtúróval összekeverjük, és a gombafejek üregébe púpozzuk, majd egy kevés tejföllel meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 15 percig sütjük. Ezalatt a mártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a morzsát aranysárgára pirítjuk rajta. Tejföllel dúsítjuk, megsózzuk, citromlével ízesítjük. Tálaláskor a töltött-sült gombára locsoljuk, végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 887 kcal / 3708 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|