Párolt báránycomb bazsalikommártással
Hozzávalók
(6)
1 báránycomb (kb. 1,6 kg csont nélkül) só 1 kiskanál fekete bors 1 ág halványzeller a zöldjével együtt 2 petrezselyemgyökér 2 gerezd fokhagyma 2 ág rozmaring 6 sárgarépa 6 zsenge karalábé 6 dundi újhagyma a bazsalikommártáshoz: 1 kis vöröshagyma 1,25 dl száraz fehérbor 10 dkg vaj 1 gerezd fokhagyma 2 csokor bazsalikom néhány csepp fehérborecet késhegynyi őrölt bors
A báránycombot megmossuk, leszárogatjuk, majd külsÅ‘ hártyáját éles késsel lefejtjük. Ezután apró vágásokkal haladva kicsontozzuk, vagyis a csont mentén a húst lefejtjük róla. A csontot 3,5 liter vÃzben feltesszük fÅ‘ni. Megsózzuk, a borsot beleszórjuk. A megtisztÃtott halványzellerrel és gyökérrel ÃzesÃtjük, a megmosott fokhagymát és az egyik ág rozmaringot is beledobjuk. A báránycombot - miután az eltávolÃtott csont helyére 1 ág rozmaringot bújtattunk - eredeti formájára visszahajtjuk, és zsineggel megkötözzük. A fűszeres lébe tesszük, és ügyelve, hogy a vÃz csak gyöngyözzön (kicsit sem szabad forrnia!) kb. 1 óra 40 percig pároljuk. Ezután lecsöpögtetjük és félretesszük. A sárgarépát, a karalábét és az újhagymát megtisztÃtjuk.
Az utóbbit 3-4 darabra, az elÅ‘bbieket kisujjnyi hasábokra vágjuk. Az összes zöldséget lábasba szórjuk, a hús fÅ‘zÅ‘levébÅ‘l annyit merünk rá, hogy ellepje. Kis lángon, lefödve kb. 10 percig puhÃtjuk, végül leszűrjük (akkor jó, ha ropogós marad). A mártáshoz való hagymát megtisztÃtjuk, lereszeljük, kis lábasba szórjuk és a hús párolólevébÅ‘l 1,25 decinyit ráöntünk. Közepes lángon 2 percig fÅ‘zzük, majd a borral ÃzesÃtjük. A tűzrÅ‘l levéve a jéghideg vajat apránként belemorzsoljuk. Beledobjuk a fokhagymát és a száráról lecsipkedett bazsalikomot is, közben merülÅ‘mixerrel folyamatosan habosÃtjuk. Akkor jó, ha sima és mártás sűrűségű. Végül az ecettel ÃzesÃtjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. Tálaláskor a puha combról a zsineget lefejtjük, majd a húst fölszeletelve tálra rakjuk. A bazsalikomos mártással leöntjük és a párolt zöldségeket köréhalmozzuk. Ha kapunk sütÅ‘tököt, készÃtsünk belÅ‘le pürét, és azt is kÃnáljuk föl ehhez a kitűnÅ‘ ünnepi fogáshoz.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 618 kcal / 2586 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|