Székely káposzta
Hozzávalók
70 dkg sertéscomb vagy -lapocka
1 közepes vöröshagyma
3 evőkanál olaj
fél evőkanál pirospaprika, só
fél-fél mokkáskanál őrölt bors
és majoránna
2 gerezd fokhagyma
1-1 zöldpaprika és paradicsom
(télen 2 evőkanál lecsó)
80 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál finomliszt
A húst megtisztÃtjuk, és 1x1 centis kockákra vágjuk. A megtisztÃtott hagymát felaprÃtjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ÃzesÃtjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsÃrjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprÃtjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövÅ‘ levét vÃzzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 670 kcal / 281 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Hárslevelû '98.
Jótanács:
– A káposztával együtt egy maréknyi átválogatott és megmosott rizst vagy árpagyöngyöt is fõzhetünk bele..
|