Szalagos farsangi fánk


Hozzávalók


(kb. 18 darabhoz)
3,5 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl tej
60 dkg finomliszt
4 csapott evőkanál cukor
egy kupica rum
4 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj
a szaggatáshoz és sütéshez:
olaj
a tetejére:
porcukor
a tálaláshoz:
evőkanál barackpálinka
sárgabarackdzsem

Az élesztőt kb. 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, majd 4 evőkanál lisztet meg 1 kiskanál cukrot beleszórva kovászt készítünk belőle. Ezt 15 percig pihentetjük. Ezalatt először a lisztet átszitáljuk, majd a rumot meglangyosítjuk, és a maradék cukrot feloldjuk benne. Mély tálban a maradék lisztet a tojások sárgájával, a kovásszal, a sóval, a reszelt citromhéjjal meg a rumos cukorral fakanállal keverni kezdjük. Apránként a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is belecsorgatjuk. 6-8 percig dagasztjuk, ezalatt lágy, szép, hólyagos kelt tésztát kell kapnunk. Ezt tiszta konyharuhával lazán letakarva, szobahőmérsékleten kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezután könnyedén átgyúrjuk, vékonyan megolajozott gyúrólapra borítjuk, és kissé olajos tenyérrel kb. 2 centi vastagra lapítjuk-pofozgatjuk. 6 centi átmérőju szaggatóval kiszúrjuk. A tésztakorongokat a konyharuhával lazán letakarva még 25-30 percig kelesztjük, majd egyik oldalukon középen kissé benyomjuk (sütéskor ez az oldala kerüljön alulra), magasabb falú serpenyőben legalább 5 deci közepesen forró olajba rakjuk - egyszerre maximum 3 darabot, mert megnőnek! -, azonnal lefedjük, és 1,5 percig sütjük. Óvatosan megfordítjuk, és most már fedetlenül újabb 1,5 percig sütjük. A szép, szalagos fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, és azon forrón minden kisült adag tetejére egy kevés porcukrot szitálunk. Ha valamennyi elkészült, az egész adagot újra "behavazzuk" porcukorral. Pálinkával ízesített, langyos baracklekvár kíséretében kínáljuk.


Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés.
Egy adag: 312 kcal / 1304 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 4 puttonyos '98).