Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók
(kb. 18 darabhoz) 3,5 dkg friss élesztő kb. 3,5 dl tej 60 dkg finomliszt 4 csapott evőkanál cukor egy kupica rum 4 tojássárgája 1 mokkáskanál só 1 citrom reszelt héja 7 dkg vaj a szaggatáshoz és sütéshez: olaj a tetejére: porcukor a tálaláshoz: evőkanál barackpálinka sárgabarackdzsem
Az élesztÅ‘t kb. 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, majd 4 evÅ‘kanál lisztet meg 1 kiskanál cukrot beleszórva kovászt készÃtünk belÅ‘le. Ezt 15 percig pihentetjük.
Ezalatt elÅ‘ször a lisztet átszitáljuk, majd a rumot meglangyosÃtjuk, és a maradék cukrot feloldjuk benne.
Mély tálban a maradék lisztet a tojások sárgájával, a kovásszal, a sóval, a reszelt citromhéjjal meg a rumos cukorral fakanállal keverni kezdjük. Apránként a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is belecsorgatjuk. 6-8 percig dagasztjuk, ezalatt lágy, szép, hólyagos kelt tésztát kell kapnunk. Ezt tiszta konyharuhával lazán letakarva, szobahőmérsékleten kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután könnyedén átgyúrjuk, vékonyan megolajozott gyúrólapra borÃtjuk, és kissé olajos tenyérrel kb. 2 centi vastagra
lapÃtjuk-pofozgatjuk. 6 centi átmérÅ‘ju szaggatóval kiszúrjuk. A tésztakorongokat a konyharuhával lazán letakarva még
25-30 percig kelesztjük, majd egyik oldalukon középen kissé benyomjuk (sütéskor ez az oldala kerüljön alulra), magasabb falú serpenyÅ‘ben legalább 5 deci közepesen forró olajba rakjuk - egyszerre maximum 3 darabot, mert megnÅ‘nek! -, azonnal lefedjük, és 1,5 percig sütjük. Óvatosan megfordÃtjuk, és most már fedetlenül újabb 1,5 percig sütjük. A szép, szalagos fánkokat konyhai papÃrtörlÅ‘re szedjük, és azon forrón minden kisült adag tetejére egy kevés porcukrot szitálunk. Ha valamennyi elkészült, az egész adagot újra "behavazzuk" porcukorral. Pálinkával ÃzesÃtett, langyos baracklekvár kÃséretében kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc + kelesztés.
Egy adag: 312 kcal / 1304 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 4 puttonyos '98).
|