Almatorta fagylalttal
Hozzávalók
25 dkg liszt 15 dkg vaj 1 tojássárgája kevés cukor 2 dl vÃz csipetnyi só A töltelékhez: 6 db alma 5 dkg dió 2 evÅ‘kanál Å‘rölt fahéj 4 dkg vaj 10 dkg cukor 1 db tojás 50 dkg eperfagylalt
Hámozzuk meg az almákat, távolÃtsuk el a magházukat, majd kockázzuk fel. Az összegyúrt és egy órát pihentetett tésztát nyújtsuk két vékony kerek lappá. Béleljük ki az egyikkel a kerek, kivajazott formát. A tészta széleit nyomkodjuk vissza. Töltsük meg almadarabokkal, szórjuk meg a durvára vágott dióval és a maradék vajat is morzsoljuk rá, szórjuk tetejére a cukrot és a fahéjat. BorÃtsuk rá a másik tésztalapot, nyomkodjuk körbe a peremét. Felvert tojással kenjük át a tetejét. Villával szurkáljuk meg a tésztalapot. Közepes lángon süssük legalább fél órán át, mÃg aranysárga lesz a sütemény teteje. Langyosan szeleteljük, kÃnáljuk eperfagylalt gombócokkal.
|