Almatorta fagylalttal


Hozzávalók


25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojássárgája
kevés cukor
2 dl víz
csipetnyi só
A töltelékhez:
6 db alma
5 dkg dió
2 evőkanál őrölt fahéj
4 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
50 dkg eperfagylalt




Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat, majd kockázzuk fel. Az összegyúrt és egy órát pihentetett tésztát nyújtsuk két vékony kerek lappá. Béleljük ki az egyikkel a kerek, kivajazott formát. A tészta széleit nyomkodjuk vissza. Töltsük meg almadarabokkal, szórjuk meg a durvára vágott dióval és a maradék vajat is morzsoljuk rá, szórjuk tetejére a cukrot és a fahéjat. Borítsuk rá a másik tésztalapot, nyomkodjuk körbe a peremét. Felvert tojással kenjük át a tetejét. Villával szurkáljuk meg a tésztalapot. Közepes lángon süssük legalább fél órán át, míg aranysárga lesz a sütemény teteje. Langyosan szeleteljük, kínáljuk eperfagylalt gombócokkal.