Babsaláta


Hozzávalók


fél kg vegyes száraz bab
25 dkg zöldbab (fagyasztott vagy friss)
1 kis fej karfiol rózsáira szedve
1 nagy fej lila hagyma vékonyra szeletelve
1 nagyobb húsos piros paprika 2 cm-es csíkokra szeletelve
1 bögre almaecet
3-4 evőkanál szűz olívaolaj
3-4 evőkanál lehetőleg barna cukor vagy melasz
3-4 evőkanál bazsalikom (száraz vagy friss)
1 teáskanál tengeri só
1 teákanál fekete bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem vagy zeller zöldje

A babokat megfőzzük és leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a babokat, zöldbabot, karfiolt, hagymát és a piros paprikát. Elkészítjük az öntetet: beleöntjük egy kis fazékba az ecetet, olajat, cukrot, bazsalikomot, sót, borsot, és összeforraljuk. A forró öntetet ráöntjük a babsalátára, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, petrezselymet vagy zeller zöldjet, és jól összekeverjük. Hűtöszekrénybe tesszük, és hagyjuk összeérni egy pár óra hosszat. Kb. 10-12 adagnak felel meg és kb. 5-6 napig eltartható.