Meggyleves
Hozzávalók
40 dkg meggy 20 dkg cukor 6-8 szem szegfűszeg egy kis darab fahéj 1 citrom 2 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn 4-5 evÅ‘kanál liszt 1 dl vörösbor
ElÅ‘ször a fűszereket fÅ‘zzük meg (ki): a fahéjat és a szegfűszeget egy citromkarikával kevés vÃzben felforraljuk, majd teaszűrÅ‘n átszűrjük. Hozzátesszük a kimagozott meggyet, a cukrot és kb. liternyi vÃzzel felforraljuk. Közben elkészÃtjük a habarást: a tejszÃnt a liszttel simára keverjük. Ha forr a meggyes lé, hozzáöntjük lassan a habarást. Közben keverjük, mert különben gusztustalan csomók fognak úszkálni a levesben. Újra felforraljuk, hozzáadva a vörösbort. Ha kell, még lehet cukrozni, kicsi sóval az édes Ãzt jobban kihozni, esetleg citromlével savanykásabbá tenni. Rövid forralás után hűtsük le, tegyük hűtÅ‘be, hiszen jéghidegen az igazi egy kis tejszÃnhab-pöttyökkel a tetején.
|