Olívás gombasaláta


Hozzávalók


40 dkg gomba
fél fej jégsaláta
2 db kemény paradicsom
1 fej lila hagyma
2 evőkanál magozott és apróra vágott olajbogyó
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet
1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt babérlevél
ízlés szerint só
cukor
ecet

A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem és fölszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ízesített, forrásban levő kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. A megmosott és lecsöpögtetett salátát felaprítom. A hagymát karikákra vágom és megsózom. Salátástálba teszem a főtt gombát, salátát, hagymát, olajbogyót és negyedekbe szeletelt, megmosott paradicsomot is. A borecetet fél dl vízzel, olajjal, sóval, őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral összekeverem. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, a gomba hamar romlik.