OlÃvás gombasaláta
Hozzávalók
40 dkg gomba fél fej jégsaláta 2 db kemény paradicsom 1 fej lila hagyma 2 evÅ‘kanál magozott és apróra vágott olajbogyó 3 evÅ‘kanál olÃvaolaj 2 evÅ‘kanál bor- vagy gyümölcsecet 1-1 késhegynyi Å‘rölt fehér bors és Å‘rölt babérlevél Ãzlés szerint só cukor ecet
A gombát gondosan megtisztÃtom, megmosom, lecsöpögtetem és fölszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ÃzesÃtett, forrásban levÅ‘ kevés vÃzbe teszem, és az újraforrástól számÃtott 5 percig fÅ‘zöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. A megmosott és lecsöpögtetett salátát felaprÃtom. A hagymát karikákra vágom és megsózom.
Salátástálba teszem a fÅ‘tt gombát, salátát, hagymát, olajbogyót és negyedekbe szeletelt, megmosott paradicsomot is. A borecetet fél dl vÃzzel, olajjal, sóval, Å‘rölt fehér borssal és csipetnyi cukorral összekeverem. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hűtÅ‘szekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, a gomba hamar romlik.
|