Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók
2 kg marhacombhoz: 3 paprika 3 paradicsom 2 sárgarépa 2 fehérrépa 0,8 kg gomba 4 dl vörösbor só bors fokhagyma szalonna 1 nagy hagyma 1-2 babérlevél kakukkfű pirospaprika
A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhÃtom-pirÃtom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzrÅ‘l, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2*2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirÃtom, majd felöntöm vÃzzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, ErÅ‘s Pistával, nagy adag kakkukfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra fÅ‘tt(2 óra), megsózom, de nem szabad elÅ‘bb, mert a hús megkeményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és utánÃzesÃtem. Az elfÅ‘tt levet a maradák borral és vÃzzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. FÅ‘tt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom.
|