Ropogós epres tortácskák
Hozzávalók
(9 darabhoz)
6-8 dkg vaj 1 csomag 6 lapos réteslap 50 dkg lencse vagy sárgaborsó a sütéshez a töltelékhez: 75 dkg eper 2-2 evőkanál narancslé és narancslikőr 2-3 evőkanál porcukor 1 csomag vaníliás cukor 2 dkg zselatinpor 1,5 dl natúr joghurt 2,5 dl tejszín a tetejére: porcukor
Egy muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük. A réteslapokat egymásra illesztjük, és egyharmad-kétharmad arányban elvágjuk. Egy nagy lapot olvasztott vajjal meglocsolunk, és úgy hajtogatjuk a sütő mélyedéseibe, hogy kosárka formája legyen. A maradék tésztával ugyanígy járunk el; a kicsikből kettő kell egy kosárhoz. Ezután mindegyikbe egy minyonpapírt csúsztatunk, amibe lencsét vagy sárgaborsót töltünk. Ez azért kell, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon föl. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200-220 °C; légkeveréses sütőben 195 °C) 7-8 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, tányérra emeljük, közepükből a minyonpapírt és a lencsét eltávolítjuk.
A töltelékhez az epret kicsumázzuk, megmossuk. Egyharmadát a narancslével, a likőrrel, a cukorral és a vaníliás cukorral turmixoljuk. A többi epret tálalásig behűtjük. A zselatint a joghurtban addig melegítjük, míg fel nem olvad benne. Amikor már csak langyos, az eperpürébe keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a zselatinos epret kanalanként beledolgozzuk. Ezután csillagcsöves habzsákból vagy evőkanállal a ropogós kosarakba töltjük. A maradék epret fölszeleteljük, és lazán a krémbe nyomkodjuk. Annyi időre hűtjük be, amíg a krém megdermed, végül egy kevés porcukrot szórunk a tetejükre.
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés.
Egy adag: 253 kcal / 1058 kJ.
Italajánlat: félédes pezsgõ.
|