Római saláta
Hozzávalók
Hozzávalók
3 narancs
5-6 evÅ‘kanál olÃvaolaj
1 evőkanál fehérborecet
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
fél gumó (vagy 1 kisebb)
édeskömény
1 lilahagyma
fél maréknyi mag nélküli fekete olajbogyó
1 kis fej saláta (bármilyen
zöldsaláta lehet, jégsaláta,
galambbegysaláta stb.)
A narancsokat megmossuk, majd kifilézzük: a gyümölcsöt elÅ‘ször meghámozzuk úgy, hogy vékony fehér bundája se maradjon rajta. Utána egy kis tál fölött, a gerezdeket elválasztó hártya mellett éles kiskéssel bevágunk, a narancs húsát – azaz a filéket – kiemeljük. Közben lecsöpögÅ‘ 2-3 evÅ‘kanálnyi levét – ami a tálban összegyűlt – az olÃvaolajjal meg a borecettel jól kikeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ez lesz a saláta öntete. Az édesköményt jól megmossuk, foltos, barna részeit levágjuk, majd a gumót kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A lehéjazott lilahagymát vékony karikákra szeljük, gyűrűire szedjük, majd a narancsfilékkel, az édesköménnyel meg az olajbogyóval óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A zöldsalátát megmossuk, leszárogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük vagy ujjnyi csÃkokra vágjuk. Tálra halmozzuk, a narancsos édesköményt ráhalmozzuk. Az öntetet csak tálaláskor locsoljuk rá.
Egy adag: 267 kcal / 1116 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Badacsonyi Irsai Olivér.
|