Római saláta


Hozzávalók


Hozzávalók
3 narancs
5-6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
fél gumó (vagy 1 kisebb)
édeskömény
1 lilahagyma
fél maréknyi mag nélküli fekete olajbogyó
1 kis fej saláta (bármilyen
zöldsaláta lehet, jégsaláta,
galambbegysaláta stb.)

A narancsokat megmossuk, majd kifilézzük: a gyümölcsöt először meghámozzuk úgy, hogy vékony fehér bundája se maradjon rajta. Utána egy kis tál fölött, a gerezdeket elválasztó hártya mellett éles kiskéssel bevágunk, a narancs húsát – azaz a filéket – kiemeljük. Közben lecsöpögő 2-3 evőkanálnyi levét – ami a tálban összegyűlt – az olívaolajjal meg a borecettel jól kikeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ez lesz a saláta öntete. Az édesköményt jól megmossuk, foltos, barna részeit levágjuk, majd a gumót kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A lehéjazott lilahagymát vékony karikákra szeljük, gyűrűire szedjük, majd a narancsfilékkel, az édesköménnyel meg az olajbogyóval óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A zöldsalátát megmossuk, leszárogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük vagy ujjnyi csíkokra vágjuk. Tálra halmozzuk, a narancsos édesköményt ráhalmozzuk. Az öntetet csak tálaláskor locsoljuk rá.


Egy adag: 267 kcal / 1116 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Badacsonyi Irsai Olivér.