<% Session("page")="hammkony" %>

2001. NOVEMBER

    Az novemberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

 

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

 

Bizonyára megakad a szemük Paula néni ricsetjén a 32. oldalon. Hát, ha még kóstolták volna! Mi itt a szerkesztőségben amúgy frissiben kikanalaztuk a tepsiből, nem kis megelégedéssel, hiszen mindnyájan megdolgoztunk érte.

 

Márton napi libaleves

A HÓNAP ÉTELE

 

Márton napi libaleves

Ricset köményes kiflivel

MAGYAR MÓDRA

Megőrzött ízek

Szombathelytől mindössze húsz kilométerre található a határmenti Vaskeresztes, ahol szinte csak német ajkúak laknak, akik nem sváboknak, hanem heinzeknek nevezik magukat. Nevük eredetéről nem sokat tudunk; talán az a feltételezés tűnik igaznak, hogy hajdan a falut járó, a tyúkokat, szárnyasokat eladásra összeszedő ember Heinchen!-t (németül csirkét jelent) kiabálva járta a falut, s tájszólásából valahogy a heinz maradt vissza. Persze, erre már csak az idősebbek emlékeznek, mint ahogyan jó néhány speciális ételük receptjére is. A helybéli Krancz Lászlóné, vagy ahogyan errefelé ismerik, Paula néni meséli, hogy ezt a ricsetet már a nagymamája is készítette. Hűtőszekrény nem lévén, disznóvágás után a húsok javát füstöléssel tartósították, így aztán erre kellett kitalálni mindenféle elkészítési módot, mégpedig olyan laktató fogásokat, amelyekkel sok éhes gyomrot lehetett megtölteni.

Ricset köményes kiflivel

HÓNAP ÉTELE

Libából okosan

A köztudottan nem értelmi képességeiről híres szárnyasból sokféle ismert, hagyományos étel készül. Itt most három olyat mutatunk be, amelyek megalkotásához némi okoskodásra is szükség volt...

Libi mama libája
Libacombok karamellizált káposztával sütve
Libapecsenye konyhafőnök módra

Lilakáposztás pogácsa diós bundában

PILLANTÁS A PIACRA

... Ez más káposzta

Az impozáns színű, kellemes ízű lilakáposztát kissé mostoha-gyerekként kezeli a magyar konyha. Pedig nemcsak "párkáp" készíthető belőle, hanem sokféle izgalmas ízű különlegesség is.

 

Narancsos-almás lilakáposzta
Gyömbéres lilakáposzta saláta
Lilakáposztás pogácsa diós bundában
Almás párolt lilakáposzta

Töltött sütőtök

MÁSKÉPP
Most van hozzá sütnivalónk

A finom sütőtökkel töltött rétes könnyű fűszeres mártással meglepő, ám igazi őszi ínyencség.

Sütőtökös rétes fűszeres mártással
Töltött sütőtök

Trikolór grízgombócleves

EGYÜNK SZÍNESEN
Színek, ízek trikolórban

Ilyenkor késő ősszel, amikor egyre gyakoribbak az esős, szürke napok, és a piaci kínálat sem olyan harsogó, bizony jólesnek a szemnek-szájnak a színes, ízes falatok. Íme, három háromszínű, háromízű étel.

Tarka tészta "kiskondás" módra
Trikolór grízgombócleves
Csíkos sajtfelfújt

Napraforgómagkrém

ÚTRA VALÓ
Uzsonnakrémek- reggelire, vacsorára

Nem, nem gabalyodtunk bele az idő fonalába. Mint a cím utal rá: olyan pillanatok alatt elkészíthető, kenyérre, kiflire, zsömlére kenhető újdonságokat ajánlunk, amelyek mindhárom étkezés alkalmával jó szolgálatot tehetnek.

Ringlis májpástétom
Mapraforgómagkrém
Mogyorókrém

11vaníliáséclair.JPG (14171 bytes)

FŐZŐISKOLA HALADÓKNAK

 

Vaníliás éclair


      Tekintse meg archív számainkat !