<% Session("page")="hammkony" %>

2001. OKTÓBER

    Az októberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

 

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Jobb egy jó ebéd, mint egy rosszul sikerült randevú - hallom Tóth Vali londoni tudósításából a Kossuth rádióban, aktuálisan a vasárnapi ebédfőzés közepette, s bevallom nem lep meg a megállapítás, ezt legtöbbünk saját tapasztalatból tudja. A beszámoló folytatása azonban már figyelemfelkeltőbb: eszerint egy jó ebéd még egy jól sikerült randevúnál is jobb...

 

káposztás knédli

A HÓNAP ÉTELE

Magvető havában

Október a népnyelv szerint a Magvető hónapja, hiszen ekkor kell befejezni a szántást, a vetést, s ez a káposzta betakarításának ideje is. A földeken végzendő munka még gépesített formában is komoly fizikai erőnlétet s ehhez kalóriadúsabb, laktató étkezést kíván. Az éppen megszedett káposzta pedig kiváló ízesítőt kínál ehhez az egyszerű, de finom fogáshoz.

Káposztás knédli

Vasi vaddisznó pörkölt pirított dödölével

MAGYAR MÓDRA

Megőrzött ízek

Vasban, Zalában és Somogy vidékén a pirított dödölle mindmáig a vaddisznópörkölt elengedhetetlen "mellévalója". E jellegzetes dunántúli étel, a dödölle vagy másik ismert nevén a gánica a 12. század óta terjedt el igazán, elsősorban a paraszti konyhán. A burgonya népétellé válása előtt búzából, rozsból készítették ezt a pépes, kásás finomságot. Legismertebb változatai a hagymás zsírral, a túróval, tejföllel és az apróra vagdalt tepertővel készített dödölle voltak. Íróink műveiben is gyakran szerepel, például Jókainál, aki a Komárom környéki túrós dödöllét több művében említi. Önálló fogásként, köretként is népszerű volt. Horváth József Elek (1784-1835) akadémikus, tudós pedagógus, kaposvári gimnáziumigazgató Levelek Somogyból című, 1827-ből ránk maradt dolgozatában igazolja a hagyományt: a Zselicben mint a vadhúsok egyik hagyományosan kötelező körítése szerepel.

Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével

vadverseny

HAGYOMÁNY ŐRZŐ

Békés vadverseny tolnában

Immár hagyomány, hogy az idény kezdete előtt minden megyénkben vadásznapot tartanak. A Tolna megyei Sióagárdon már tizedik alkalommal "kürtölték" össze a vadászokat és az érdeklődőket.

Tárkonyos üstöny cipóban
Kölöder tejfölösen, tiszta borssal
Szarvashús káposztafővel
Őzpástély tortában csipkesásával

ravioli alap tészta

MÁSKÉPPEN
A ravioli rejtelmei

A ravioli a magyar derelyére, népszerű nevén barátfülére emlékeztető olasz tésztaféle. Hazájában a legkülönbözőbb húsos, zöldséges és sajtos töltelékekkel készül és többnyire szögletesre vágják. Ikertestvérét, az agnolottit viszont mindig kerekre formálják. Az olaszoknál ugyan elképzelhetetlen, de más népek konyháin már édes töltelékekkel is meghonosodott. Érdemes kipróbálni, s nagy adagot készíteni belőle, mert lefagyasztva sokáig eláll.

Ravioli alaptészta
Sütőtökös ravioli
Szőlős ravioli

Madeira

VILÁGJÁRÓ
MADEIRÁN MADEIRÁT

Hogy Shakespeare Falstaffja egy kupa madeiráért képes volt eladni a lelkét, azt akkor értjük meg igazán, ha kényelmesen elhelyezkedünk a Pico dos Barselos apartmanjában, és innen szemléljük az alant elterülő főváros, Funchal panorámáját és jóleső érzéssel nyugtázzuk, hogy erkélyünkről pompás kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. S mivel Madeira szigetén vagyunk - ötórányi repülőútra az otthoni gondoktól, hatszáz kilométerre Afrika észak-nyugati partjaitól -, mi más is lehetne a "welcome drink", mint egy kupica madeira.

Sonkás szárzellerstangli

PILLANTÁS A PIACRA
Halványból harsány

Mint annyi más újra felfedezett finomság, a sokféle néven illetett szárzeller is ismert volt már az ókorban. Kezdetben világos, sárgás pasztellszíne után kapta a halvány- vagy halványítózeller nevet. Újkori megjelenése épp az időre esett, amikor divatba jött minél harsányabb, étvágygerjesztőbb színű zöldségeket termeszteni. Nosza, a furfangos szakemberek addig kísérleteztek, amíg a kissé sápatag szárzellerből élénk világoszöldet nemesítettek.

Sonkás szárzellerstangli

müzlikicsi.JPG (10906 bytes)

FŐZŐ ISKOLA
Kezdőknek

Ropogós müzliszelet


      Tekintse meg archív számainkat !