2002. AUGUSZTUS

    Az augusztusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Jó érzés jó hírt hozni.Ez most ilyen pillanat. Júniusi számunkban arra kértük Önöket, válaszoljanak közvélemény-kutató kérdéseinkre, hogy a jövőben is észrevételeik, kívánságaik szerint alakíthassuk lapunkat. Köszönjük, hogy időt és fáradságot szenteltek ügyünknek. A kérdőívek feldolgozása már folyik, az eredményt érthetően nagy érdeklődéssel várjuk, s amint lehet, megosztjuk Önökkel.

Pokol Csárda

MAGYAR MÓDRA

Fogadók és kertvendéglők a Duna mentén

A Duna-parti települések idegenforgalmának és vendéglátásának kialakulása legalább másfél száz évvel előzte meg a Balaton-partiét. Ennek egyszerű magyarázata a dunai áruszállítás, amely több száz éves múltra tekint vissza, a kikötők környékének pedig természetes velejárói voltak a fogadók, korcsmák és vendéglők is.

Csirkemell fokhagymás cukkinivel

A HÓNAP ÉTELE

 

Csirkemell fokhagymás cukkinivel és kukorica csókkal

Kukorica szalonnaköntösben

PILLANTÁS A PIACRA

Kukoricázzunk

Édes szemektől opálosan fénylő tejes kukoricacsövek és érett, napsárgák kelletik magukat a piacokon. Azonkívül, hogy nyári vacsorának a hideg dinnye-főtt kukorica páros verhetetlen, nem túl sok variáció ismert a tengericső elkészítésére. Mi most megkíséreljük pótolni a hiányt. Munkában nem több, ízekben viszont annál gazdagabb kínálatunk. Tehát: ne kukoricázzunk, inkább kukoricázzunk!

Kukorica szalonnaköntösban
Csirkés kukoricaleves paradicsommal
Gombás rizses kukoricasaláta
Szemes polenta rokforttal
Kukoricás hal zöldbabbal
Tejes kukorica túrós, leveles tésztában
Krumplis kukoricaleves

Becsavarodott debreceni roston

KERTBEN, SZABADBAN .
Parázsvarázs

Nyáreste, kert, jéghideg kortyolnivalók, fűszeres illatok, parázsló tűz - van ennél varázslatosabb?

Becsavarodott debreceni roston
Csirkenyárs zsályás sárgarépával
Alföldi kolbászos hústekercs
Oldalas ropogós

Mácsai Pál

ÍZEMLÉKEK

Akinek a szívéhez nem a gyomrán át vezet az út:

Mácsai Pál

 Volt egyszer egy színészvizsga az akkor még Főiskolának nevezett Színművészeti Egyetemen, ahol Dürrenmatt János királyában Pembroke gróf gyakorlatilag néma szerepében szinte végig a színen volt. A felkavaró alakítás számomra ma is olyan, mintha tegnap lett volna, pedig mindjárt húsz esztendeje. Mácsai Pál azóta híres színész-rendező lett. Jobbnál jobb alakításai, rendezései mellett önálló Örkény-estje, vagy a Huzella Péterrel közösen előadott Villon-balladák hatalmas siker szerte az országban. Végte-lenül szerény, komoly fiatalember, színészként és a Madách Kamara művészeti vezetőjeként is. Verhetetlen, finom humorát azonban talán kevesebben ismerik. Ebben a vallomásában sokszor megcsillantja.

Sárgadinnyeleves

 

MÁSKÉPP

Döntsünk a dinnye mellett!

A dinnye pompás gyümölcs és pazar alapanyag nyári levesekhez, bólékhoz, salátákhoz, édességekhez, de könnyű köretnek sem utolsó. Tessék kipróbálni!

Sárgadinnyeleves
Dinnyés túrópástétom

Szavanna

VILÁGJÁRÓ

A kenyai szavannák vörös őrei

A maszáj törzsek évszázadok óta az afrikai kontinens keleti részén, Kenyában és Tanzániában élnek, félnomád körülmények között. Mára jórészt letelepedtek és felhagytak az oroszlánvadászattal. Helyette marhatartásból, illetve a szafarikra és egzotikumokra éhes turistákból élnek.

Juharszirupos ószibarack

ÍNYCSIKLANDÓ

10 perces desszertek

"Úgy ennék valami édességet..." - hányszor röppen fel nyári délutánokon, estéken ez a vágyakozó sóhaj! Persze senki sem kíván ilyenkor klasszikus desszertek, sütemények elkészítésével bajlódni. Az alábbi receptekből azonban kiderül, tíz perc alatt egy kis fantáziával nagyszerű édességeket hirtelenkedhetünk.

Ananászgrill
Juharszirupos őszibarack

Frank Júlia

Frank Júlia konyhája

APERITIF.

Kedves Olvasóim!

Nagy örömmel térek vissza a kezdetekhez. Önök az előző számból megtudhatták, hogy gasztronómiai és újságírói pályám legeslegelején a Konyhamagazin szellemi elődjénél jelentek meg első receptjeim, amelyeket barátaim ösztönzésére írtam. Hosszú, kanyargós út után ismét innen próbálom meg tudásom legjavát továbbadni Önöknek. Akik továbbra is szeretnék eltenni receptjeimet, egy mozdulattal kivehetik s önállóan összefűzve eltehetik. Gondolatban koccantsuk össze poharainkat mindnyájunk egészségére és a folytatás sikerére!

Frank Júlia

Hideg cukkinileves
Lecsós gombaragu
Pelyhes-túrós gyümölcskrém
Mediterrán koktél
Grapefruit koktél


      Tekintse meg archív számainkat !