<% Session("page")="hammkony" %>

2002.JÚLIUS

    A júliusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Számomra a japán nők kortalanok, pontosabban középkortalanok, Leszámítva ugyanis a kislányokat és hófehér hajú matrónákat, nem tudom megállapítani, hogy üde harmincas, ápolt negyvenes, avagy jó karban lévő ötvenes-e a hölgy, akit látok. Azt azonban nem hittem volna, hogy maguk a japánok is valahogy így vannak ezzel. Például az érett középkorúak alig érzékelik az évek múlását. Ha hiszik, ha nem: a japánoknak még szavuk sincs a változás korára.

Balaton

MAGYAR MÓDRA

Kertvendéglők Pesten a Balatonnál

Az előző számunkban leírtakból mindenki meggyőződhetett róla, hogy a korcsmák, kertvendéglők, s velük a vendéglátás Magyarországon több száz éves múltra tekint vissza. Ezért meglepő, amit a Balaton környékéről a következőkben megtudunk.

Pite

ÍNYCSIKLANDÓ

Omlós nyári piték


Omlós pite alaptészta
Zöldséges pite
Csirkemájas pite

Jéghotel

VILÁGJÁRÓ

Jéghotel az Északi-sarkon

- ahol nem a kocka jég, hanem a pohár

Melege van? Legszívesebben beugrana egy nagy kád jégkockába? Azt sem bánná, ha nem az italában csörögne jégkocka, hanem jégpohárban csörgedez ne a koktélja? Nem is olyan elérhetetlen álom! Létezik ugyanis a világon egy hely, ahol minden jégből van: a szálloda, az ágy, a pohár, a szék, az asztal, a recepcióspult, a mozi, a kápolna - csak talán az italok meg az ételek nem.

Kolbásszal töltött karaj

KERTBEN, SZABADBAN .

Tűzre való

Pontosabban izzó parázs fölé a következő receptekben szereplő húsok, zöldségek, nyársak mindegyike. Aki még ennél is többre vágyik, lapozza fel a Szabadtűzön, grillen című könyvet, amely a Média Nova kiadásában jelent meg.

Cigánypecsenye rostélyon
Kolbásszal töltött karaj

Zöldkenyér

PILLANTÁS A PIACRA

Szerény zöldbab gazdagon

Zöldbabkéve paradicsomgyűrűben
Derített palócleves
Zöldkenyér
Zölbab kapribogyós tonhalmártással
Sajtos zöldbabtorta
Zöldbabsaláta szalonnafodrokkal

Frank Júlia

ÍZEMLÉKEK

Aki A KONYHÁBAN LELT ÉLETHIVATÁSRA:

Frank Júlia

Amikor lapunk új főmunkatársához, Frank Júliához készülődtem interjúkészítő vendégségbe, próbáltam gondosan számba venni, mi mindent tudok róla. Azután rájöttem: hiába van szerencsém sok éve ismerni őt, azon kívül, hogy minden eddig megjelent - közel 50! - szakácskönyvének boldog tulajdonosa és napi használója vagyok, szinte semmit nem tudok róla. Pedig röpke másfél órába sűrített élettörténete olyan izgalmas regény, amelyre konyhaművészetének százezres rajongótábora is egy emberként bólintana: ilyet csak az Élet tud írni, író soha.

Pasztinák leves korianderrel

VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE
A megelőzés a konyhában kezdődik

A zöldfűszerek ismerete régen népek, kolostorok kincset érő tudása volt. Értéküket valóban arannyal mérték a bennük lévő illóolajok és egyéb biológiailag aktív anyagok miatt. A több ezer éves tapasztalati tudáshoz napjaink kutatásai szolgálnak bizonyítékokkal, a legtöbb zöldfűszernél például antioxidáns, immunrendszer-erősítő hatást igazolva.

Paszinákkrémleves koranderrel
Párolt Pasztinák

Rózsából készült finomságok

Nagymama rózsadesszertje

MÁSKÉPP

Átnyújtunk egy tál rózsát

Nem, nem tévedés, nem sajtóhiba: nem egy szál, hanem egy egész tál rózsát nyújtunk át Önöknek, nemcsak ízletes, hanem látványos és különleges finomságok formájában. A tál mellé karcsú palackokat is állítottunk, amelyekben ugyancsak rózsa virul, csak ezúttal folyékony változatokban. Ha kedvet kapnak elkészítésükhöz, legyenek óvatosak: kizárólag permetezetlen virágot válasszanak!

Nagymama rózsadesszertje
Rózsarizottó
Halfilé pezsgős rózsamártással
Rózsalikőr
Rózsaecet
Rózsalekvár
Almás rózsaimbisz

Ribiszketorta

NYÁRRA TÉLRE

Nyárdícsérő zamatok

"Júliusi meleg nap a gyümölcsnek szép színt ad" - tartja a népi mondás, s tény, hogy a bíborszínű bogyós gyümölcsök, a meggy, ribiszke, málna a nyár ajándékai.

Ribiszketorta
Meggydzsem mikrohullámú készülékben
Meggy nyersen
Meggydzsem


      Tekintse meg archív számainkat !