<% Session("page")="hammkony" %>

hmkhead copy.gif (25580 bytes)2002.MÁRCIUS

    A márciusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Jargancsirgi, a törpe főszakács volt a királyi udvarban. Nagy csúnyaságában igencsak kerülte az embereket, némán tette a dolgát, még a nevét sem tudta senki. Főztjét azonban hetedhét-országban ismerték. Büszke is volt rá az öreg király, nyakra-főre hívta a vendégeket, akik nem győzték magasztalni a pompás étkeket.

Borház

BÖJT IDEJÉN

Borház, Sörház, Csafé Restaurant

Reformkori vendéglátás Pest-Budán Lebontották a városfalakat, csatornázni kezdtek, fásították a Városligetet, utcasorokat építettek. Pest-Buda a 19. század első felére az ország politikai, gazdasági, kulturális és irodalmi központja lett.

Kossuth Lajos

MAGYAR MÓDRA

Kossuth Lajos azt üzente...

Volt Kossuth-bankó, Kossuth-nóta, Kossuth-százas, és van Kossuth rádió. Ezt a nevet számos utca, tér, hajó, iskola viseli. A 19. század végén még mindig elevenen élő Kossuth-mítosz nyomán kávéházakat, kertvendéglőket, fogadókat, szállodákat és természetesen ételeket neveztek el róla.

 

Angol retek saláta

TÉLUTÓN

Több, mint saláta

Laktató, önálló fogás, amelynek gazdag szókincsünkben még nincs tökéletesen kifejező elnevezése. Tulajdonképpen salátaegytál vagy egytálsaláta, amely előételt, levest vagy utóbb desszertet aligha "engedélyez" annak, aki bekebelezi.

Angol reteksaláta
Mézes-szalonnás csirkesaláta
Dupla sajtsaláta fűszeres kenyérkockákkal és avocadoval
Sonkás Krumplisaláta

Sarkadi pecsenye

PILLANTÁS A PIACRA

Vegye le a kalapjáta...

.de a törzsét se dobja el a csiperkének, hiszen könnyen és alaposan megtisztítható, s íze épp oly értékes, mint "feljebbvalójának".

Pilisi töltött gomba
Gombaleves raviolival
Svájci nyúllapocka
Sarkadi pecsenye
Gombás-citromos rizs

Fácánleves Újházy módra

FŐ A TÉSZTA

Cérnából, cinegéből...

.azaz hajszálvékony, aranysárga cérnametélttel készültek az alábbi ismert és kevésbé ismert fogások.

Fácánleves Újházy módra
Mexikói cérnalepény
Széna-szalma tészta
Vargabéles

Sült keszeg

BÖJTMÁS HAVÁBAN

Különb-különb féle halakról

Mátyás király humanistája, a kövér, pletykás Galeotto Marzio írja: "Magyarország a legjobb halakban bővelkedik. Ezzel azt kívánom mondani: nem lenne itt nagy istencsapás! - lakoma lenne itt az örökkévaló böjt is."

Kecsgeszelet fokhagymásan
Harcsa hagymakompóttal és boros mártással
Keszeg sütve
Roston sült boros pisztráng sült hagymával

Hús Zoltán

NÉZNIVALÓ
A piros tarajos kakas meg a mézes dió

A narancspiros mangó. Szinte érezzük a szánkban édes, csurranó levét. A duzzadó fokhagyma. A bumfordi padlizsán lilája. A kenyér fehér, foszlós bele. A méz aranya, amint lecsöppen. Mindez nem asztalon: festményeken, amelyek sötétbarna kerete mintha a középkorba varázsolna vissza. Pedig ezek a szépségek itt születnek, ma, a harmadik évezredben. Hús Zoltán alkotásai.


      Tekintse meg archív számainkat !