<% Session("page")="hammkony" %>

2001.JÚLIUS-AUGUSZTUS

    A július-augusztusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

Ökörsütés

 

MAGYAR MÓDRA
Megőrzött ízek
Ökörsütés

A nyárson sütés hagyománya szabadban élő, pásztorkodó eleinktől származik. Kezdetben szabad tűz fölé erősítették a forgatószerkezetet, az úgynevezett tűzikutyát, erre került a megnyúzott, jól befűszerezett, pácolt állat (hal, juh, malac, ökör) vagy húsdarab. 

Schütz Ila

GASZTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOK

Schütz Ila
aki először analizálja, majd szintetizálja az ételeket

Schütz Ilában az a jó, hogy ő Schütz Ila, és senki máshoz nem hasonlítható. Amolyan kettő az egyben: két rész komikában lakozik egy rész tragika, s az egész együtt "ábrándos tekintetű komoly bohóccá" lényegül, ahogy, Sztankay Ádám - akit sokan fiának hisznek -, írta róla a minap. Játéka éppen ezért mindig eredeti és egyben utánozhatatlan. Most egy karakterszerepre készül Herendi Gábor első filmes rendező Valami Amerika című filmjében.

.

pákozdi juditkicsi.JPG (10399 bytes) Kedves Olvasó

A cseresznyézés olyan mint a dupla vagy semmi játék. Ha az ember nekiesik egy tál kívánatos, piros, ropogós cseresznyének, akkor nagy esélye van a dupla nyerésre: azaz jót és sokat ehet.

Vegetáriánus nyárs

SZABADTŰZÖN
Szabad ég alatt

Meleg nyári napokon kertben, erdőben, vízparton nincs kellemesebb foglalatosság, mint a parázson, nyárson, grillen sütögetés. Ehhez most kétféleképp is adunk ötleteket: egyrészt az itt közreadott receptekkel, másrészt a Média Nova kiadó gondozásában megjelenő szakácskönyvsorozatunk legújabb kötetével, amely Szabadtűzön és grillen címmel a napokban látott napvilágot. A 96 oldalas, színes fotókkal illusztrált könyv ára: 1680 Ft Megrendelhető a ROBOX Kft.-nél: 1255 Budapest, Pf. 126. Telefon: (06-26) 525-985

Tüzes kolbásznyárs
Vegetáriánus nyárs zsályával
Variációk sült burgonyára
Zsiványpecsenye

Nem mindenapi menük

JÚLIUSI AJÁNLAT
Nem mindennapi menük

Az alábbi fogásokat főként azoknak ajánljuk, akik valamilyen különleges alkalomra emlékezetes, ínyenc ételsorral akarják meglepni vendégeiket.

Formás csirkefelfújt
Cukkinipikkelyes halfilé
Fagylalttal töltött fagylalt

 

Paradicsompaprikás tatárbifstek

7Borjú.JPG (13450 bytes)

PILLANTÁS A PIACRA
Paprika sokszínűen

Pirosan, zölden, sárgán s ezek minden árnyalatában kelleti magát nyár derekán a paprika. Sok-sok magyaros fogásunk épül édeskés, olykor markáns, csípős ízére, de érdemes felfedezni más oldalairól is.

Rizses töltött paprika
Trikolór paprkika
Serpenyős sült paprika
Paprikás olasz pörkölt
Paprikás borjúszelet
Diós-sajtos töltött paradicsompaprika
Tepsiben lapított paradicsompaprika
Paradicsompaprikás tatárbifsztek

7csillag.JPG (11874 bytes)

PILLANTÁS A PIACRA
Lehetne ufó is

...de csak egy egyszerű csillagtök, amiből kitűnő nyári fogásokat készíthetünk.

Lecsós töltött csillagtök

 

PILLANTÁS A PIACRA
Kora nyártól késő őszig cukkini

A cukkiniből nyersen kiváló salátákat készíthetünk, de savanyíthatjuk, kovászolhatjuk, párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, lerakhatjuk, sőt, sütemény és befőtt is válhat belőle. Mindebből következik: hónapokig gazdagíthatja étlapunkat.

Juhtúróval töltött cukkini
Halas cukkinirolád

FRISSEN FÜRGÉN
Terülj asztalkám 30 perc alatt

E rovatunk azoknak a háziasszonyoknak szól, akik munkából hazaérve fél óra alatt meleg vacsorát szeretnének éhes családjuknak tálalni.
Mai menünk:
Görögös húspogácsák zöldsalátával
Tejes pite sárgabaracköntettel

7burgchips.JPG (16891 bytes)

KORTYOLDAL
Borkorcsolyák, sörcsúszdák

Ha nyár, akkor nyaralás - de legalábbis több idő a szabadban. A hosszú, forró estéken kellemes beszélgetés, békés kortyolgatás mellé mindig elkél egy kis apró rágcsálnivaló. Miért ne készítenénk mi magunk?

Almachips
Burgonyachips
Cukkinichips majorannás mártogatóval
Taco csípős mártással

7szilvásfánk.JPG (12840 bytes)

7szilössz.JPG (18193 bytes)

GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Rengőszilva ringalló

Ha nyár, akkor nyaralás - de legalábbis több idő a szabadban. A hosszú, forró estéken kellemes beszélgetés, békés kortyolgatás mellé mindig elkél egy kis apró rágcsálnivaló. Miért ne készítenénk mi magunk?

Szilvafánk konyakmártással
Szilvakocsonyás kuglóf
Szilvás batyu
Villám szilvás
Bodzás szilvadzsem

7meggyes.JPG (17178 bytes)

GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Egy: megérett a meggy

Júliusi meleg nap, a gyümölcsnek szép színt ad - szól a mondás. Különösen igaz ez a meggyre.

Meggyes krémes lepény

GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Mi fán terem a josta?

Nagyra nőtt fekete ribiszke? Tüske nélküli egres? Nos, egyik sem, és mégis mindkettő.

A josta az egres és a feketeribiszke házasságának gyümölcse. Egyesíti előnyeiket: színe, zamata akár a feketeribiszkéé, fényes bogyói pedig majd akkorák, akár az egres. A jostabokor törzses fácskává nevelhető, talajban nem válogatós, betegségekkel szemben ellenálló. Termései 2-3 héten át folyamatosan érnek, s mivel ágai nem tüskések, könnyen szüretelhető. Számtalan módon használhatjuk: gyümölcsleves, mártás, sütemény készülhet belőle; de kitűnő szörpnek és dzsemnek is. Cseresznyével fele-fele arányban ízes lekvárt főzhetünk belőle; kompótként, gyömbérrel fűszerezve rostonsültek, vadpecsenyék kísérője lehet.
Rácsos jostatorta

7pulyka.JPG (15244 bytes)

GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
A pecsenye párja

A sülteket gyakran kísérheti köretként gyümölcs. Frissen vagy párolva, esetleg izgalmasan fűszerezve, szinte mindegyik illik e párosba.

Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal

7tlap1.JPG (11321 bytes)

MAGYAR MÓDRA
Az étlap története I.

Az étlapok történetének kezdete a 18. századra nyúlik vissza. Új sorozatunkban a vendéglátás e fontos tanúit mutatjuk be.


      Tekintse meg archív számainkat !