<% Session("page")="hammkony" %>

2001. MÁRCIUS

    A márciusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

Menükártya

MAGYAR MÓDRA

A menükártya története II:

   A magyar szakácskönyveket bemutató sorozatunk után az étlapok és menükártyák történetébe nyújtunk bepillantást.

Pákozdi Judit Kedves olvasók!

A hájas tészta hallatán nem fut össze a számban a nyál, ahogy ez egy gyermekkori íz felidézésekor illene. A hájas tésztáról nekem a disznóvágás jut az eszembe.

Alpesi táj

VILÁGJÁRÓ

Sajtkóstoló a paradicsomban

Az ember azt gondolná, hogy aki síel, nem sokat törődik a gyomrával. Szemét-lelkét betölti a szikrázó táj, az égbe nyúló hegyek, a mélybe futó lejtők, a hószárnyú fenyők látványa. Izmait leköti a lesiklás gyönyörűséges erőpróbája. Egész valóját átjárja a csak a gyermekkori csúszkálás öröméhez hasonlítható boldogság. Szóval, aki síel, nem gondol a gyomrára. De ha egyszer megáll!?

sültzöldségkicsi.JPG (19305 bytes)

HÚS NÉLKÜL

Böjtösen de bőségesen

A húsvét előtti nagyböjt java márciusra esik, az alábbi recepteket ennek szellemében ajánljuk.

Ropogós burgonyaszirom
Sajtos répafelfújt
Sült zöldség lakoma

Burgonyás cipóban sült csülök

ÍNYCSIKLANDÓ

Csülökcsodák

Semmi más okunk nincs arra, hogy erre a hónapra ezt a húsfélét ajánljuk, mindössze annyi, hogy nemrég lencsevégre kaptunk néhány csülkös fogást - amiből aztán csodálatosat lakmároztunk. Reméljük, ez azért elég indok elkészítésükhöz.

Csülök pékné módra
Káposztás csülök
Burgonyás cipóban sült csülök

Böjti takart

MAGYAR MÓDRA

Megőrzött ízek

Családom apai ágon a Jászságból ered. Számos érdekes nagyböjti és húsvéti szokást, hagyományt, receptet hallottam édesapámtól. Ezek egyike a hús nélküli töltött káposzta vagy böjti takart. Nagyanyám konyháján húsvét előtt szinte minden héten készült. Nálunk ízesítőül a farsangról maradt pecsenyezsír járta mellé. Receptjét a tudós jászberényi múzeumigazgató asszony, dr. Bathó Edit jó tizenöt évvel ezelőtti gyűjtéséből, a jászárokszállási Csikós Sándorné Tóth Piroska elmondása alapján adjuk közre. Ez az a zöldség, ami gyümölcsként is megállja a helyét. Nemcsak sütve, hanem főzve is, s nemcsak édesen, hanem sósan is finom. Levest, pürét, dzsemet készíthetünk belőle, de olaszosan, tésztával keverve is érdemes megkóstolni.

Böjti takart

Csírák

VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE

Télutón frisset

Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk.

Ételek csírákkal

 

Kora tavaszi csírasaláta
Reform hamburger
Babos-csírás melegszendvics


      Tekintse meg archív számainkat !