<% Session("page")="hammkony" %>

2002.MÁJUS

    A májusi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Egyszer volt, hol nem volt, - túl az Óperencián, de a Rottenbiller utcán még innen -, egy fiú, aki elhatározta, hogy elcsavarja a fejem. Emlékszem, nagyon szépeket és nagyon okosakat mondott, például, hogy az embernek jót tesz néha egy kis szenvedés, meg hogy a lemondás erősíti a testet és a lelket. Nem állítom, hogy huszonegy-két évesen ezzel levett volna a lábamról (egyébként derékban picit több, magasságában pedig néhány centiméterrel kevesebb volt, mint a fehér lovon érkezni vágyott királyfi), de ezek a mondatai máig gyakran eszembe jutnak.

Városligeti pavilon

MAGYAR MÓDRA

Kertvendéglők Pesten és Budán

Budapest a kávéházak városa - hirdették több mint száz évvel ezelőtt a nálunk járt vendégek és gasztronómiai szakemberek. Buda és Pest vendéglátása azonban nemcsak kávéházairól, hanem hangulatos kiskorcsmáiról, nyári kertvendéglőiről is ismert volt szerte a világon.

Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal

A HÓNAP ÉTELE

Májusban már kibújtak az első szabadföldi zöldek, ne sajnáljuk hát telepakolni velük a kosarunkat! Nemcsak a friss ízek, hanem az üde színek is jótékonyan hatnak közérzetünkre.

Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal

Margarétatorta

ANYÁK NAPJA

Május első vasárnapján...

...az édesanyákat köszöntjük, természetesen a tavasz legszebb virágaival. Mi lenne, ha még egy virágtortával is meglepnénk őket?

Etyeki borvidék

KORTYOLDAL .

Borok nyomában

Sashegytől Etyekig

Hazai borvidékeink között jogilag a legújabbak, történelmileg a legrégebbiek közé tartozik az Etyek-budai borvidék, amerre most vesszük utunkat.


Spárga

PILLANTÁS A PIACRA

Spárga nem csak szólóban.

.szólalhat meg a gasztronómia nagyzenekarában, hanem nemes hozzávalók társaságában is. Ha kipróbáljuk, páratlan harmóniák tanúi lehetünk.

Zöldspárgás pulykatekercs
Spárgakrémleves ropogós szalonnával
Távol-keleti spárgaleves
Spárgát spárgával

Miller Lajos

ÍZEMLÉKEK

Aki végigkóstolt huszonnyolc országot:

Miller Lajos

Csodálatos, zengő baritonjának immár harminc-nyolc esztendeje tapsol a közönség. A világ legjelentősebb operaszínpadain aratott komoly sikereket a New York-i Metropolitantól, a Milanói Scaláig. Tizenkét Verdi-opera bariton főszerepét, és számos Puccini, Donizetti, Erkel és Wagner-műszerepét alakította, és jó néhányat énekel ma is. Kossuth- és Liszt-díjas. Néhány hete Erkel Bánk Bánjának Tiborcaként hallhattuk az Operaházban, a belőle készült filmben szintén Tiborc átütő erejűmegszemélyesítője. Szerény, jó kedélyű, allűröktől mentes művész. Nincs ember, aki megmondaná, hogy elmúlt hatvan éves, s hogy micsoda ínyenc, azt magam sem gondoltam róla, amikor megkértem, meséljen az életéről ízemlékei felelevenítésével.

Gombás bélszínragu

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
Haladóknak

Gombás bélszínragu

aranykor.jpg (20870 bytes)

VILÁGJÁRÓ

Üzenet az aranykorból

Kétezer éves vendégfogadó a föld alatt. Az ember nem hisz a szemének! Igaz lenne, hogy a Nápoly-Salerno autópálya szélesítésekor újabb római kori leletek kerültek felszínre? Mit leletek? Egy egész épület - a pompeji Grand Hotel.

töltött tulipkicsi.jpg (14509 bytes)

MÁSKÉPPEN

Tulipán a tányéron

Ilyenkor tele a kert szebbnél szebb, színpompás tulipánnal. Ha garantáltan teljesen vegyszermentesen neveltük, érdemes kipróbálni vázán kívül a konyhában is.

Tulipános gyümölcssaláta
Töltött tulipán
Tulipánfánk

duplahmézescskicsi.jpg (16224 bytes)

HÚSEVŐ

Csirke mindig van

A cím igaz, de nem volt mindig így. A mélyhűtés elterjedése előtti boldog békeidőkben várni kellett májusig, hiszen ekkorra nőttek meg rántani valóra a tavasz eleji naposcsibék. Pünkösd táján ünnepi fogásként került az asztalra az idei rántott csirke friss uborkasalátával, petrezselymes újkrumplival.

Variációk idei rántott csirkére
Sós kéregben sült csirke
Duplahagymás mézes csirke

epertortakicsi.jpg (14064 bytes)

ÍNYCSIKLANDÓ

Új könyveink

Szerkesztőségünk munkatársai a Média Nova kiadógondozásában szakácskönyvsorozatot indítottak útjára, melynek első öt kötete már megjelent. Most az Édességek és torták összeállítás látott napvilágot. A 96 oldalas, színes fotókkal illusztrált könyv ára: 1680 Ft Megrendelhető a ROBOX Kft.-nél:

1255 Budapest, Pf. 126. Telefon: (06-26) 525-985

Epertorta

bodzabólékicsi.jpg (16340 bytes)

TÉLIREVALÓ

Rebarbarától bodzáig

Május első kerti ajándéka a rebarbara, de lassan virágba borulnak a bodzabokrok, és beérnek a friss eperszemek is. Mindháromból különleges, szokatlan finomságok készülhetnek, ha elég bátrak vagyunk a kísérletezéshez.

Rebarbaralekvár narancs likőrrel
Rebarbarás eperdzsem
Lilahagymás rebarbara
Rebarbarás-banánlekvár
Epres rebarbarakoktél
Narancsos bodzabólé


      Tekintse meg archív számainkat !