hmkhead copy2.gif (17000 bytes)2002. SZEPTEMBER

    Az szeptemberi szám teljes tartalma: több, mint ami idefért.

pákozdi j.JPG (12284 bytes)

Kedves olvasók!

Allergiásak vagyunk! Fűre, fára, virágra, élelmiszerre - de nemcsak testünk, lelkünk, hanem pénztárcánk is érzékeny a változásokra. Ezért nagyon örülünk, hogy most - legalább ez utóbbira - egy kis orvossággal szolgálhatunk: lapunk e hónaptól 50 forinttal olcsóbb! Hála Önöknek, akik annyival nagyobb példányszámban vásárolják lapunkat, hogy megtehettük ezt a lépést

Egyben sült pecsenye

avocadómártkicsi.jpg (13525 bytes)

SZEPTEMBERI AJÁNLATUNK

Hideg sült forró estékre

A nyáresti vacsorák mindig sikeres szereplője a szépen szeletelt, hideg sertéssült. Mártásokhoz, salátákhoz első rangú apropó; a "mit főzzek?" alapkérdésre a kézenfekvő válasz.
Egybensült pecsenye
Merész mártásokkal negyedmilliós takarítógépet nyerhet!

Hideg sültek mellé nálunk leggyakrabban savanyúság, mustár, ecetes torma vagy ketchup dukál. Pedig milyen jól esne a száraz, olykor kissé nyögvenyelős húsokat pikáns mártásokkal "gördülékenyebbé" tenni! Az alábbiak ilyenek, de ezeket csupán bátorításnak szánjuk: várjuk az Önök merész mártásait levélben vagy e-mailen a Konyhamagazin szerkesztőségébe

Paradicsom-krémleves

MÁSKÉPP

Különleges krémlevesek

Paradicsomkrémleves
Uborka-saláta krémleves

 

 

Mangoldból készült ételek

PILLANTÁS A PIACRA

Mangold, az ismeretlen ismerős

A mangold - helyesen ejtve mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takar-mányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert: a levélmangold és a szármangold. Ez utóbbi levélnyelei gyakran a 10 centis szélességet is elérik, noha haragoszöld levelei is szép lombosra nőnek. A mangold leveléből spenót-módra főzeléket, szárából levest, rakottast, köretet, savanyúságot is készíthetünk. Nagyon olcsó - kár, hogy csak piacokon kapható.

Sonkás mangoldszár

Badacsony

KORTYOLDAL .
(Bor)ház a sziklák alatt

 Minden magára valamit is adó vendéglőben a sommelier-borpincér feladata, hogy tanácsot adjon: az étterem borválasztékából melyik étel mellé milyen bort is fogyasszon a vendég. Az azonban világszerte nagyon ritka, hogy a konyha olyan étlapot állít össze, amely az adott borválasztékhoz kínál hozzá illő ételeket. A Badacsony-hegy bazaltorgonái alatt mégis találtatik ilyen vendéglő: a Szent Orbán Borház.

Harangozó Teri

ÍZEMLÉKEK

Aki házikosztot visz vendégségbe:

Harangozó Teri

Mindenkinek van egy álma - a dal és előadója mindenki fülébe-szívébe belopta magát. Harangozó Terinek szerencséje volt: olyankor lett sztár, amikor még a közönség döntött az ilyesmiről, nem a sztárcsinálók. Bizonyára az iránta megnyilvánuló, változatlan szeretetnek is ez a titka. Nemrég megjelent, huszonnégy legnagyobb slágeréből készült válogatás-CD-jén, a Sose fájjon a fejed címűn is helyet kapott másik híres dala, a Minden ember boldog akar lenni. Harangozó Teri betartotta a saját slágerében elhangzó bölcsességeket: kiegyensúlyozott, boldog ember. Igaz, átértékelődött számára a fontos dolgok sorrendje.

Töltött őszibarack

 

ÍNYCSIKLANDÓ

Nyár végi gyümölcskosár

Augusztus vége, szeptember eleje annyiféle illatos, édes gyümölcsöt kínál, hogy alig tudtunk választani közülük. Végül is néhány őszibarack-, szilva- és körtekülönlegesség mellett döntöttünk.

Töltött őszibarack

Pórés zellertortácska grillezett kecskesajttal

VILÁGJÁRÓ

Vegetalia,avagy vegetáriánus finomságok Itáliából

Pórés zeller-tortácska grillezett kecskesajttal

Frank Júlia

Frank Júlia konyhája

Kedves Olvasóim!

Remélem, továbbra is hasznukra lehetek receptjeimmel, tanácsaimmal. Forduljanak hozzám bizalommal, akár levélben, akár telefonon a Konyhamagazinon keresztül. Minden gasztronómiába vágó kérdésre igyekszem választ adni, csak tudassák velünk, velem, mi érdekli Önöket. E szép és jó lap meg én - Önökért vagyunk! A hátralévő nyarat élvezzék annyira, amennyire csak lehet! Egyenek sok-sok friss zöldséget, gyümölcsöt, töltsék fel energiaraktáraikat, hogy sokáig egészségek maradjanak.Minden jót kívánok Önöknek!

Frank Júlia

Hétvégi menü
Az alábbi ételsor születésnapi vagy egyéb családi ünnep ebéd- vagy vacsoramenüjének megfelelő, látványban és tartalomban egyaránt. Az ételek elkészítése nem okozhat gondot, annál is inkább, mert a csirkeszárny és a leves kivételével a másik két fogás akár előző nap is elkészíthető. Sőt! Egy nap pihentetés kifejezetten jót tesz a salátának és a desszertnek.
Tárkonyos zöldbableves
Ropogós csirkeszárny
Joghurtos gyümölcssaláta

tököslecsókicsi.jpg (25364 bytes)

Frank Júlia konyhája

Paradicsom és paprika házassága

A hagyma mellett a magyar konyha legjellegzetesebb zöldsége a zöldpaprika, és a paradicsom. Egymásra találásukból a lábasban nagyszerű, kifejezetten magyarosnak tartott fogások születtek. Legismertebb közülük a lecsó, ami valójában szerb eredetű. Nem megy el tőlünk turista úgy, hogy legalább egyszer meg ne kóstolta volna valamelyik változatát. Az alábbi lecsós ételek íze mennyei, de elkészítési módjuk kissé újszerű.
Cserepes lecsó krumplival
Dupla natúr lecsó
Rakott lecsó
Tökös-kapros lecsó
Húsos-gombás lecsó Frank módra

befőttkicsi.jpg (14780 bytes)

TÉLIREVALÓ

Kamratöltögető

Befőzni jó. Aki megszokta, hogy nyáron megtölti az éléskamráját, az akkor sem mond le róla, ha - mint ebben az évben is - a természet mostohán bánt a gyümölcsfákkal, s a megszokottnál sokkal kevesebb eltenni való termett. A szemfüles háziasszony azt tesz el télire, amiből a piacon éppen nagyobb a választék. Például szilvát, körtét, savanyúságot.
Csípős vegyes savanyúság
Kapros-tormás uborka
Szegfűszeges rinlólekvár
Fahéjas körte befőtt


      Tekintse meg archív számainkat !